Nytt undervannskamera har supersyn
Et nytt 3D-kamera avslører hvordan fiskene har det, hvor fort de svømmer og hvor mye de veier. Ved å ta bilder i tre dimensjoner kan fiskerne og fiskeoppdretterne få vite mye mer om fisken.
Et nytt 3D-kamera avslører hvordan fiskene har det, hvor fort de svømmer og hvor mye de veier. Ved å ta bilder i tre dimensjoner kan fiskerne og fiskeoppdretterne få vite mye mer om fisken.
Museenes naturhistoriske samlinger er ikke nedstøvede pengesluk. Tvert imot kan de være en gullgruve for industrien.
En helt ny type oppdrettsanlegg som likner mer på en langstrakt offshore-plattform enn et tradisjonelt oppdrettsanlegg, kan snart møte norske bølger.
Forskere bruker musikk for å gjøre folk nysgjerrige på livet i det mørke havrommet.
Det meste av plastbitene i havet havner på sjøbunnen, ifølge ny forskning.
Før var havbruk en attåtnæring. Nå er det storindustri. Næringen blir stadig bedre på sikkerhetsarbeid, men det er tydelig områder som bør forbedres.
Virus spres med strømmen i hav og fjord og tar livet av mange oppdrettslaks. Hvor bør oppdrettsanlegg ligge? Og bør alle være i bruk samtidig? Forskere vet nå mer om hvordan virusproblemet kan begrenses.
Det kan utgjøre en større forskjell enn du tror å fjerne en plastpose fra stranda.
Lukkede merder kan løse flere av utfordringene havbruksbransjen sliter med i dag. Men slike konstruksjoner må tåle kraftige bølger – både inni og utenfor. Nå testes teknologien i Skipsmodelltanken ved SINTEF i Trondheim.
I 2016 fisket vi 400 000 tonn norsk torsk. En femtedel av dette enorme volumet utgjør torskehoder, som ofte kastes. Denne “søpla” kan bli høykvalitets proteinpulver.
Fram mot 2050 vil trolig verdens befolkning vokse med 30 prosent og behovet for mat øke med 70 prosent. For at vi da skal ha nok mat, må alt av råstoff utnyttes mer effektivt.
Forskere har utviklet en metode som tar vare på villaksen og samtidig bevarer kraftproduksjonen i norske vassdrag. Nå blir metoden satt ut i praksis gjennom en ny utdanning.
Oppdrettseventyret til Salmar startet på trøndelagskysten. Nå har forskere funnet ut at havområdene nord-øst for Frøya også er spesielt godt egnet for tareproduksjon.
Det blir stadig mer mikroplast i havet. Også mengden maneter i havet øker. Hvorfor ikke bruke det ene problemet til å løse det andre med?
Ja. Dersom torsken håndteres på riktig måte, viser ferske fiskeforsøk.
Vannet i settefiskanlegg kan fortelle mye om når og hvorfor sykdom oppstår. Nå skal forskere knekke vann-koden, og dermed spare fisken for plager og bransjen for store penger.
En ny app gjør det enkelt for fiskerne å rapportere om fiskeredskapene de bruker eller mister. Det er godt nytt for både fisk, fiskere og miljøet.
Men det er fremdeles farligst å jobbe på sjark, selv om antallet personskader og dødsulykker for norske registrerte yrkesfiskere går nedover.
Oppbyggingen av Norsk senter for planktonteknologi er ennå ikke fullført, men interessen fra industri og forskning er likevel stor.
Robotteknologi er på vei inn i oppdrettsbransjen. Det vil gjøre det mulig å styre oppdrettsanlegg fra land.
Et nytt simuleringsverktøy kan forhindre at fisken blir skadet under avlusning.
Den asiatiske stillehavsregionen er verdens største produsent av sjømat, men har lite masterutdanning å tilby i marine ressurser og akvakultur. NTNU og flere universiteter i verden har fått en million euro for å få på plass et masterprogram i utnyttelse av marine ressurser for asiatiske universiteter.
En ny SINTEF-rapport setter tall på de økonomiske ringvirkningene fra oppdrettsnæringa.
Chile sliter så mye med lakselus i sine oppdrettsanlegg, at de søker hjelp hos konkurrentnasjonen Norge.