Forutser miljøutslipp fra oppdrettsanlegg
Et nytt simuleringsverktøy viser spredning av organiske utslipp fra oppdrettsanlegg.
Et nytt simuleringsverktøy viser spredning av organiske utslipp fra oppdrettsanlegg.
Fiskere har et av verdens farligste yrker. I prosjektet Safe@sea har forskere gått sammen om å lage ny bekledning som skal gjøre livet på sjarken tryggere, gjennom å ta i bruk mange ulike teknologier. Her kan du se resultatet.
Forskere jobber med å imøtekomme matbehovet som befolkningsveksten fører med seg. Skal vi slippe å gå sultne i framtida må smitt og smule av råvarer benyttes, i tillegg til at vi for alvor må høste av de muligheten havet gir oss.
Fiskerne har landets farligste yrke. Nå skal de, i likhet med flyverne, få mulighet til å trene i en simulator.
Praktiske, vanntette og lette å tørke. Moderne tekstiler er favoritter i garderoben, men kan gjøre stor skade på miljøet.
Oppdretts- og bryggeribransjen har mer til felles enn man kanskje skulle tro. De er begge avhengige av de viktige mikrobene.
Se forskernes labforsøk av en lukket oppdrettsmerd – med skade.
Samarbeid på tvers av bransjer må til for å utvikle ny teknologi.
Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge har forbruket økt med 341 prosent på 10 år. Men den største delikatessen er i fare.
For noen er de avfall. For andre er de uutnyttet gull. Torskehoder er en rik kilde til proteiner – som også egner seg som menneskeføde.
Denne filmen gir deg svaret på tre minutt. Stikkordet er fornybar energi.
I land som Kina, Japan og Indonesia høstes hele 30 millioner tonn tang og tare i året. Et nytt planktonsenter skal friste industrien til å gjøre business på alger og plankton her hjemme.
For første gang har rødalgen fjærehinne blitt til i et norsk laboratorium.
Hvert år går 340.000 tonn utnyttbart råstoff fra hvitfisk rett i havet. Men nå har fiskeindustrien funnet løsninger som kan stoppe denne utviklingen.
Helt siden forrige århundreskifte har biologer og havforskere trodd at det var lite aktivitet i polare strøk i mørketiden, og at regionen nærmest var en «biologisk ørken». De tok grundig feil.
Det finnes bittesmå plastartikler, mikroplast, over alt. Nå skal et internasjonalt forskerteam undersøke hvor giftig mikroplast er for marine dyr, fra plankton til krabber og fisk, og om mikroplasten hoper seg opp i næringskjeden.
Big Data gjør at yrkesfiskere snart får et beslutningsverktøy. Det forteller hvor fisken befinner seg, og hvordan fartøyene kan opereres billigst mulig.
Fiskeoppdretterne jakter på grønne løsninger utaskjærs. På veien er det nyttig kunnskap å hente både i olje- og bilindustrien.
Fiskegarn som driver løst i havet, såkalt ghost fishing er en stor miljøutfordring. Nedbrytbare fiskegarn kan bidra til å løse problemet mener forskere, som nå er i gang med forsøk.
Surere hav kan doble dødeligheten av nyklekkede torskelarver, viser en studie som nylig ble publisert i PLOS ONE.
Robotsyn gir oss selvstyrende droner, men kan også hjelpe oss med å holde øye med laksen i merdene eller se om barn er friske.
Det mener i alle fall forskere. Derfor bygges det nå et nytt forskningsanlegg for oppdrett av tare like ved Salmars oppdrettsanlegg på Frøya i Sør-Trøndelag.
Snart kan det være slutt på å bruke kravlende mark eller fiskebiter som agn. Nylig fikk gründerbedriften Kvalvik Bait førstepris for sitt kunstige agn på Europas største bransjemesse for fiskeutstyr.
Varmere vann gjør at nye arter kommer inn i Trondheimsfjorden. Det er dårlige nyheter for torskebestanden, sier erfaren forsker. Men endrede fiskemetoder gir også problemer.