Arkiv

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Sol speiler seg i himmelblå solcelle. Foran solcella ses to hvite, hanskebekldde hender som holder svart elektrisk ledning.
KRONIKK

Korona + solceller = klimakur

Norge kan bidra med å kutte klimagassutslippene tilsvarende alle tiltakene i Klimakur 2030. Det kan skje ved å femdoble kapasiteten på én eneste fabrikk innerst i en vestlandsfjord.

– Voksne som har vært på harryhandel og unødvendige reiser

Allerede den første natten av fadderuka hadde politiet det travelt med å rykke ut til studentfester i flere av landets byer. Psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair mener vi må være forsiktige med å klandre landets unge for økningen av koronasmitte.

Sykling i toppen som årsak til hjernerystelse

Mange sliter med dårlig hukommelse og nedsatt oppmerksomhet etter hjernerystelse, men hvordan folk opplever symptomene er annerledes enn resultatene på testene som gjennomføres.

Klarer å utnytte hvert eneste gram av fisken

Etter at fisken er filetert står man igjen med rest-råstoff som tilsvarer over 60 prosent av slaktet. Snart kan dette bli til høykvalitetsolje, smaksnøytrale fiskeproteiner og fiskegelatin eller flammehemmere – uten at så mye som ett eneste gram går i søpla.

KRONIKK

Samfunnets viktigste beredskapslager

Når fremtidens beredskapsplaner legges må kunnskapsberedskap stå sentralt. Ved å sikre oss gode kunnskapsmiljø bygger vi opp noe som er klart til bruk på kort varsel.

Hvorfor trives ikke sjøørreten lenger?

Det blir mindre sjøørret i havet. Forskerne vet ikke årsaken. Ørret i to elver i Nordland er nå studert. Etter hvert skal sjøørret langs hele norskekysten undersøkes.

Hva skjer med oljen etter et utslipp i havet?

Det skal et internasjonalt forskerteam bidra til å finne svaret på ved å studere hvordan olje brytes ned av mikroorganismer i havet. Dette vil bidra til viktig kunnskap når man skal vurdere hvilke tiltak man bør benytte ved oljesøl i fremtiden.

Den omstridte vindkraften

Vindkraft er utskjelt og omstridt. Vindturbinene truer det biologiske mangfoldet, men noen mener de er et nødvendig onde. Andre liker dem uten store forbehold. Her har vi samlet noen saker fra arkivet om temaet.

Får høna tilbake på middagsbordet med mobilt slakteri

Hvert år klekkes fire millioner høner til eggproduksjon i Norge, men kun fem prosent av hønene blir slaktet og solgt som menneskemat når «karrieren» er over. Nå kan et mobilt slakteri sørge for at langt flere blir mat og ikke bindemiddel i betong, som i dag.