Ny laser kan gi bedre selvkjørende biler og internett
Den nye teknologien løser mange av problemene med lasere i dag.
Den nye teknologien løser mange av problemene med lasere i dag.
Regjeringens ferske havbruksmelding er forbausende taus om målkonflikter i forvaltningen. Den drøfter heller ikke hvordan vi skal rive hindre for teknologifornyelsen meldingen legger opp til.
Gamle rør, tettere mellom husene og mer styrtregn. Det gjør at du må være forberedt på at badevannet blir dårligere – særlig i byer og tettsteder.
Et nytt elektronisk valgsystem tåler angrep fra kvantedatamaskiner. Da kan digitale valg bli trygge nok, også i fremtiden.
Helseutfordringene ved kjemikalier i plast blir ikke tatt på alvor av beslutningstakere, mener forskere.
I sjøen kan det bruke over fem kilometer på å stoppe. Kanskje ikke så rart: Skipet er nemlig 62 meter bredt og vil stikke 21 meter under vannoverflaten.
Norge har alt å vinne på å gå i takt med EU, som vil pålegge olje- og gassprodusentene å investere i lagringsplass for CO2.
Det uforklarlige og smertefulle fettet som trolig ikke kan slankes bort, gjør mindre vondt når kostholdet er lavkarbo.
Hjernen vår registrerer ikke bare tid – den strukturerer den, finner hjerneforskerne ved Kavli-instituttet ved NTNU.
Hvordan skal vi redde villaksen fra å bli utryddet, og samtidig sikre oppdrettslaksen et liv fritt for lus og andre lidelser? Forskning avdekker kritiske utfordringer rundt styring, fiskevelferd, overvåking og kontroll i oppdrettsnæringen.
Digital svikt er mer enn bare ubetenksomme distraksjoner.
Hvorfor fant så mange jøder veien til Trondheim før andre verdenskrig? En mikrohistorie gir oss noe av svaret.
Tilbakefall etter soning i fengsel er et kjent problem. En ny studie viser hva som skal til for å bryte sirkelen og bygge varig endring.
Fridtjof Nansen utforsket de polare strøk både som polfarer og vitenskapsmann. Ti forskningsinstitusjoner har gått i Nansens fotspor og samarbeidet tett for å undersøke Barentshavet. Dette har skapt en unik kunnskapsbase.
Over tre tusen sykehjemsansatte har for første gang fortalt om hva de ser av vold og overgrep når pårørende er på besøk.
Politikernes forslag og utspill om matematikkundervisning både gleder og frustrerer.
I Norge foregår svømmeopplæring nesten utelukkende i rolige og kontrollerte innendørs svømmebasseng. Men det er ikke sikkert dette er godt nok om uhellet er ute.
Norge har 212 arter av bier. Eller. Vi hadde kanskje 212 arter. Antallet insekter synker generelt, og noen bier sliter veldig eller er allerede borte.
Folk med bipolare lidelser bruker YouTube for å snakke om det. Forskere mener dette kan ha mye godt for seg.
Ungdommer som opplever både ensomhet og lav motstandskraft er mye mer utsatt enn andre for å utvikle angst og depresjon som voksne.
Når skole, helse og arbeidsliv styres etter gamle kart og rigide regler, kan det bli trøbbel selv om alt gjøres «riktig». En ny navigasjonsmodell med tre soner viser hvordan vi bedre kan forstå både oss selv og samfunnet.
Forskere har funnet flere fordeler ved tidlig hudkontakt med mor. De oppfordrer sykehus til å legge til rette for at også premature får oppleve dette.
Når norskundervisningen er på sitt kjedeligste, eller kjemioppgavene er umulig å fatte, så kan hjelpen være en 121 centimeter høy robot som triller rundt mellom studenter og elever.
Nordmenn er elendige på resirkulering. Men en gjenbruksordning for studenter i Trondheim har gitt gevinst for både lommebok og klima.
Forskere har undersøkt alger som spiser tare istedenfor å lage sitt eget sukker. Det åpner for nye måter å lage ting av tare som vi har nytte av.
Skolebarn som er født sent på året har en høyere risiko for å få psykiske problemer, enn de som er eldre, viser en ny studie.
Kjøling av datamaskiner spiser av verdens energiforbruk. Med bruk av væske i stedet for luft kan vi spare store mengder energi og samtidig produsere varme.
Å engasjere folk i nabolaget er helt nødvendig om du skal lykkes med en lokal festival.
Er du ung, kvinne, velutdannet, i jobb, og bor i en storby i et rikt EU-land? Svarer du ja på alt dette, er du trolig blant dem som er aller mest tilfreds med livet og tilværelsen.
Fysikere har funnet et materiale som kan bli svært så nyttig innenfor kvanteteknologi. Leire.
Det kan ta opptil 200 år før ødelagte havmiljøer er fullstendig gjenopprettet, hvis vi bare stopper ødeleggelsene og overlater dem til seg selv. Derfor må vi handle.
– Kunstig intelligens og ChatGPT har endret fullstendig min måte å undervise på. Den gjør at jeg kan skreddersy undervisningen, sier professor George Chabert.