Norsk sensorteknologi sikter mot Mars
En kunstig «nese» fra Norge beskytter astronautene mot giftige gasser. Nå skal den til månen. Kanskje helt til Mars.
En kunstig «nese» fra Norge beskytter astronautene mot giftige gasser. Nå skal den til månen. Kanskje helt til Mars.
Klodepinen gjør allerede vondt. Men det finnes løsninger du kanskje ikke har hørt om – og som er klare til bruk.
Ny norsk teknologi kan avsløre kvaliteten på mRNA, budbringermolekylet som på rekordtid har blitt et våpen mot svært mange sykdommer. Høy kvalitet i dette leddet er helt avgjørende for denne typen medisiner.
Nevroforsker Nancy Kanwisher fant et område i hjernen som er viktig for å identifisere ansikter. Nå er hun vinner av Kavliprisen i nevrovitenskap.
Afghanistanveteraner flest greier seg fint. Men noen sliter. Sinne er hovedproblemet, ikke PTSD.
Et legemiddel under utprøving mot kreft, kan trolig også brukes til å drepe bakterier som er resistente mot antibiotika.
Nobelpris var ikke målet. Ikke bare å løse Alzheimergåten heller. Moser og Moser sikter høyere enn det.
En ny studie viser tydelige kjønnsforskjeller: Nær familie er viktig for jenter med selvmordstanker. For gutter gir aktiviteter som sport, fritidsaktiviteter eller andre hobbyer spesielt god beskyttelse.
Fagfolk presenterer tre råd for å få bukt med plastproblemene.
Nær alle er einige om at det er gunstig å ha den same fastlegen over tid. Men er det farleg for deg, om fastlegen din flytter eller pensjonerer seg?
Bakterier er bedre enn sitt rykte, mener forsker Hanne Haslene-Hox i SINTEF. Du har faktisk 38 billioner av dem i kroppen.
Et tips til sommeren: Husk det gode fra pandemien.
Mange med en kreftdiagnose fortsetter å røyke, selv om det er risikabelt. En forenklet test kan hjelpe med å forutsi om røykere antakelig greier å slutte. Sjekk selv hvor avhengig du er.
Handleposen er grei å ha på handleturen – men ikke bruk den til oppbevaring av mat. Det er den klare advarselen fra forsker Lisbet Sørensen i SINTEF.
Kun ved hjelp av ett enkelt bilde fra et pillekamera har forskere lyktes i å lage en tredimensjonal modell av tykktarmen. Den nye metoden gir mye bedre bilder, og kan hjelpe spesialistene til å oppdage sykdom raskere.
Forskere søker etter markører som kan avsløre risiko for hjerteinfarkt før pasienten blir syk. Bittesmå mikro-RNA og undergrupper av kolesterol kan være løsningen.
Når bakterien oppdager skader på arvestoffet, sender den ut et SOS-signal som gjør at forsvaret prioriteres.
Å være ung og vakker kan være risikabelt. De peneste i ungdomsflokken drikker og fester mer, og tar oftere valg som kan gi dem problemer som voksne.
Bærbare ultralydapparater gjør høyteknologiske bilder tilgjengelig for legekontoret, utrykningskjøretøy og utviklingsland. Et nytt verktøy tar i bruk kunstig intelligens for å gjøre disse apparatene lettere å bruke for helsepersonell.
Ensomme mennesker bruker oftere medisiner mot depresjon, nedstemthet og psykoser.
Vi unngår ofte å snakke om det vi er redd for og bekymret over. Men hvis foreldrene ikke tar opp de vanskelige temaene – hvordan skal barn og unge tørre å snakke om tanker og følelser? Her er råd for hvordan voksne kan starte samtalen.
De er tunge, stive og først og fremst laget for å beskytte. Mange opplever den rett og slett som en plage. Men nå skal forskning bidra til mer ergonomiske vernesko, samtidig som klimaavtrykket skal ned.
Det er helt ok å trene når du ammer. Trener du med høy intensitet, utløses et hormon som er bra for barnets forbrenning og stoffskifte.
En ny rapport fra SINTEF avdekker at barn og unge som er i kontakt med barnevernet har flere polikliniske konsultasjoner i psykisk helsevern enn andre barn. Men både de og foreldrene mener hjelpen de får er mangelfull.