Sju forskeres tiltak for å redusere naturkrisa
Tenk om alle blir enige om å gjøre alt vi kan for å hjelpe kloden. Nå. Hvordan står det til med naturen og oss i år 2050 da? Og hva må vi gjøre? Vi har spurt sju forskere.
Tenk om alle blir enige om å gjøre alt vi kan for å hjelpe kloden. Nå. Hvordan står det til med naturen og oss i år 2050 da? Og hva må vi gjøre? Vi har spurt sju forskere.
Når Norges største innsjø skal sikres for fremtidige generasjoner, står ingeniører og biologer skulder ved skulder med både filosofer, samfunnsvitere og historikere.
Vikingene omga seg med tekstiler rikt illustrert med fortellinger. Nå skal 1200 år gamle biter fra Osebergskipet pusles sammen.
Snakker du et språk som har flere ord for ulike fargenyanser, oppfatter du nyansene kjappere.
Våre fedre var fiender som kjempet mot hverandre i krigen. Likevel kjenner jeg et slags søsterskap i smerte med en fiendes datter.
For 4000 år siden døde en 25 år gammel mann på øya Hitra. Nå har han fått nytt liv på Vitenskapsmuseet.
En test som viser hvor gode eller dårlige vi er til å oppfatte og produsere rytmen i språket, forteller om evnen til å tilegne seg språk. Testresultatene er lovende for å forstå individuelle forskjeller i hjernens biologi.
Biskopens menn plyndret kongens borg. Så kastet de en død mann i brønnen for å forgifte den. Nå vet vi mer om den døde.
Langt flere jentebabyer og jentebarn enn gutter døde i flere europeiske land i perioden 1700-1950. Forskere har undersøkt hvorfor dette skjedde.
Når maskinene blir flinkere enn mennesker, endrer de yrker, påvirker bedrifter og transformerer samfunnet. Det er ingen tvil: Kunstig intelligens er en forstyrrende teknologi.
Når det gjaldt samer fortsatte en iherdig bekjempelse av det som ble betegnet som trolldomskunster. Det var misjonærene som overtok for rettsapparatet.
Nordmenn oppfattet Magnus Lagabøtes landslov som rettferdig da den ble innført som en av de første lovene av sitt slag i Europa. Loven avskaffet blodhevn, og ble senere viktig for norsk identitet under unionstiden med Danmark.
Lekne kunstnere inviterte til samarbeid, og velvillige forskere sa ja. Slik ble en tarmbakterie fra Bergen og en 1200 år gammel treflis til kunst i det offentlige rom.
Bruk og kast. Innkjøp av materialer og kulisser. Manus printes. Teaterproduksjon er ikke alltid miljøvennlig. Dette har en teaterlærer ved NTNU gjort noe med.
Napoleon var en uovertruffen militærleder og en stor statsmann. Ennå ser vi spor etter ham på Europa-kartet. Nå er Ridley Scotts film om Napoleon på kino.
Dateringer viser at skipsgrava på Leka i Trøndelag er fra før vikingtida. Det gjør den til Skandinavias eldste kjente skipsgrav.
Alle språk har ord for å skille mellom «dette» og «det», viser en ny, internasjonal studie.
Kvinner blir fremdeles sjelden toppledere i internasjonale idrettsorganisasjoner. Nye funn forteller mer om hvorfor, og gir råd for hvordan vi kan gjøre noe med det.
«Eg er no sånn som eg er» – sa Jon Fosse i en litterær samtale. Det oppsummerer nok veldig godt den keitete, samtidig insisterende måten han skriver på.
EU har bygget en felles festning mot resten av verden, hevder noen. Men kanskje er det ikke sånn.
Funn av et gjerde peker mot at Tiller i Trondheim var i begivenhetenes sentrum under store samfunnsomveltninger på 500-tallet.
Da arkeologene for litt siden hadde en utgraving på Vinjeøra sør i Trøndelag, gjorde de et overraskende funn de lenge har drømt om.
– Jubelen stod i taket da den første skipsnaglen ble funnet, sier arkeolog Geir Grønnesby ved Vitenskapsmuseet på NTNU.
Hundretusener benytter seg av Europas mange pilegrimsleder hvert år. Likevel besøker pilegrimer bare et fåtall av tilbudene rundt ledene. Det er EU-prosjektet «rurAllure» i ferd med å gjøre noe med.