Hva 800 år gamle skjeletter lærer oss om dagens pandemier
Hele verden vet nå hva sykdommer kan gjøre med samfunnet. Forskere lærer av fortidas pandemier og gamle skjeletter for å hjelpe oss i framtida.
Hele verden vet nå hva sykdommer kan gjøre med samfunnet. Forskere lærer av fortidas pandemier og gamle skjeletter for å hjelpe oss i framtida.
De norrøne bosetterne på Grønland eksporterte elfenben til Kyiv i middelalderen.
Oljefyring i boliger og næringsbygg er nå forbudt i Norge. Gamle oljetanker må egentlig fjernes, men få velger å kvitte seg med dem. Det er for dyrt for mange.
Norske fjell er full av tidskapsler: Tusenvis av år med menneskelig og økologisk historie er bevart i snøfonnene. Nå smelter denne kunnskapen vekk, med mindre vi tar grep.
Den tyske okkupasjonsmakten trengte norsk aluminium under krigen. De store planene mislyktes, men hjalp Norge i oppbyggingsårene etterpå.
Et språkkurs fra ukrainsk til norsk skal stå klart til semesterstart i høst.
Verden rundt feirer folk kvinnedagen. Men hvorfor er Norge blant landene med størst likestilling? En del av svaret ligger i middelalderen da norske kvinner drev piratvirksomhet og truet med brenne ned byer.
Fra midten av januar til 6. februar får jeg desidert flest henvendelser fra skoler om foredrag og innspill til undervisning på samiske temaer. Men hva som skjer med det samiske innholdet i undervisningen resten av året?
Forsker Marius Korsnes ved NTNU er tildelt ERC Starting Grant fra Det europeiske forskningsrådet ERC. Han skal utforske begrepet «sufficiency» – tilstrekkelighet –innenfor feltet urban, bærekraftig mat.
Du er kanskje en av de mange som kommer til å se Tre nøtter til Askepott på julaften. Men ny versjon av filmen ruller på kinoene. Vil det kunne bety at den originale vil forsvinne fra juletradisjonen vår? Filmviter Sara Brinch fra NTNU kan ha svaret.
Universiteter vil få flere kvinner til å velge teknologi. Også menn gjennomfører oftere da. Tiltak virker og lønner seg, men må pågå over lang tid.
I katastrofefilmen Nordsjøen spiller slangeroboten Eelume en avgjørende rolle. Norske forskere og et norsk firma står bak.
Hva lagde folk klær av i yngre steinalder? Çatalhöyük, verdens største, kjente steinalderbosetning, gir oss svar etter 60 års diskusjon.
Karolinernes dødsmarsj kalles det svenske tilbaketoget over Tydalsfjellene i Trøndelag i januar 1719. Slik står det i norske historiebøker. Ikke alle vet at de fleste soldatene var finske. Noen av dem som frøs ihjel var mine forfedre.
Neste uke møtes næringsliv, politiske partier, forskere, statlige etater, organisasjoner og media i Arendal – på en arena som stadig blir viktigere. Klima og miljø, vår digitale framtid, bruken av havet, innovasjon, oljens framtid og helse er noen av temaene. Her er noen artikler og podkaster fra Geminiarkivet – som kan belyse noe av det som skal diskuteres.
To forskere deler tankene omkring 22. juli ti år etter uhyrlighetene.
Så du tror du kan greie feriequizen vår? Da må du ha skikkelig peiling, for den er vrien.
– Å finne broderte tekstiler fra vikingtid er så unikt at du nesten ikke tror det er sant, sier arkeolog Ruth Iren Øien ved NTNU Vitenskapsmuseet.
Pest har herjet Norge mange ganger. Allerede i 1625 tok staten systematiske grep for å forhindre pest å spre seg. Ideen om isolasjon var da en ny tanke som skulle vise seg å være virksom. Det ble innførte sterke begrensninger på samvær mellom folk, og restriksjoner i antall tilstedeværende ved bryllup og begravelser. Det ble også innført tiltak for å kompensere næringslivet for de økonomiske tap nedstengingene måtte medføre.
Hva kom først, høna eller egget? Er det lov å skyte svensker? Hvorfor dugde ikke hønsefjær i puta? Prøv vår påskequiz!
Vi er usigelig lei av tiltakene fra Bent Høie. Men historiker Erik Opsahl sier tiltakene er milde sett opp mot gamle dager. Da ble importsmitte under pandemier stanset med skudd.
Dette er antakelig den mest interessante historien du har lest om puter.
Innovasjon er et av regjeringen Solbergs store satsingsområder. Samtidig opplever en av de mest verdensledende forskerne ved NTNU at hun blir straffet økonomisk for å drive business.
Det som før var science fiction, er nå fullt mulig. Med genredigeringsteknologien CRISPR kan kroniske sykdommer klippes ut av arverekka, og man kan lage planter som tåler tørke.