ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV

Vi vil gjerne ha deg som leser av Gemini.no. Abonnerer du på det ukentlige nyhetsbrevet vårt, blir du med i trekningen av en iPad Air 2 og andre premier.

 

IngeniørspilletIMG_0225Ingeniørspillet – et spørrespill for alle som har interesse for tekniske emner og vitenskap. Her blir du utfordret på alt fra grunnleggende matematikk til astronomi. Spillet inneholder spørsmål fra kategoriene kraft og krefter/kjemi og biologi/eksplosjoner og eksperimenter/data og dingser/tall/ingeniørmiks. Spillet er utviklet av Bård Gamnes, Gøran Berntsen og Andreas Bertheussen i samarbeid med NTNU.

 

HitrakongeIMG_0222Hitrakongen sjakkbrikke: På stranden på Hitra ble det funnet en gammel og nedslitt sjakkbrikke som trolig ble laget av en kunsthåndverker fra Trondheim på slutten av 1100-tallet. Kunsthistorikere og arkeologer har ut fra sine kunnskaper om den tids skikker og moter, rettledet skulptøren som har laget denne rekonstruksjonen så nær opp til originalen som mulig.

  

G - Faktabok1153 forbløffende fakta: Visste du at det er 14 prosent større sannsynlighet for at du dør på fødselsdagen din enn på noen annen dag? At en av ti europeiske barn blir unnfanget i en seng fra Ikea? Eller at en pizza med radius z og tykkelse a, blir volumet pi*z*z*a? Boka bygger på BBC-serien QI, ledet av Stephen Fry.

 

 

G - KoppyKrus med runekalender:  Symbolene på kruset er hentet fra en samisk skivekalender, en primstav. Utsnittet viser blant annet symbolene for festdagene for Eskil (12.juni) og Antonius av Padua (13.juni). Tegnene står i to rekker, men dagruner nederst og spesielle markeringer for festdager øverst. Primstaven symbolene er hentet fra, finnes i NTNU Vitenskapsmuseets samlinger. Kalenderen består av åtte treskiver som er festet sammen med tråder. Eieren kunne bla i den som en bok, og den er liten nok til å kunne bli fraktet i lomma, noe som var viktig for de nomadiske samene. Kalenderen har merkedager fra både svensk, fins og norsk tradisjon. Dette viser mobiliteten til samene. Primstaven kom inn i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs samlinger på 1760-tallet.

G - RorospleddSitteunderlag i ull, størrelse 45 x 45cm.

 

 

SvalbardbokIMG_0243Svalbard, polarlandet av Pål Hermansen er en dyktig fotograf og forfatter av naturrelaterte bøker. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og har publisert bilder i tidsskifter som National Geographic Magazine. Hermansen er utdannet fotograf, tannlege og homeopat.

 

 

G -BrettspilljpgVikingspillet Hnefatafel er forløperen til sjakk. Spillet er kanskje et av historiens fineste brett-spill. Det ble populært i Nord-Europa i vikingtiden (sist på 700-tallet til ca år 1000), en turbulent tidsepoke preget av kamp og strid. Ornamentene på tekstilbrettet er hentet fra gjenstander fra Gokstad-skipet, hvor det for øvrig ble funnet et vikingspill-brett.

RubiksIMG_0241Rubiks kube er et mekanisk puslespill oppfunnet i 1974 av den ungarske skulptøren og arkitekturprofessoren Emö Rubik. Den finnes i flere varianter, men den originale inneholder 3x3x3 felt. 3-kuben er bygget av 26 mindre kuber (tolv kanter og åtte hjørner) pluss en kjerne, og har 9 ruter på hver av de 6 sidene, noe som gir den 54 ruter tilsammen. Rutene har 6 forskjellige farger, som er fordelt på 9 ruter hver. Alle de 26 små-kubene på ytterflatene kan flyttes i forhold til hverandre, med unntak av kubene i midten på sideflatene, som sitter fast i likhet med den i sentrum. Målet med puslespillet er å flytte på sidene, slik at hver side kun består av ruter med én farge.   Alle foto over: Idun Haugan/Kommavd. NTNU.

IPADiPad Air 2 16GB WiFi

 

 

 

Ved NTNU Vitenskapsmuseet er de arkeologiske premiene å få kjøpt. Du kan enten besøke selve museet i Trondheim eller nettsida til museumsbutikken.