Undersøker om spill er bra for helsa
Utviklerne av BitPet skal samarbeide med folk ved NTNU for å undersøke om spillet gir helseeffekter.
Utviklerne av BitPet skal samarbeide med folk ved NTNU for å undersøke om spillet gir helseeffekter.
Til vanlig jobber hun med forskning på marine selvstyrte farkoster ved NTNU. Som deltager på SpaceX Fram2-ekspedisjon ble doktorgradsstudent Rabea Rogge Tysklands første kvinnelige astronaut.
Lokomotiv som går på diesel, kan elektrifiseres. Da sparer vi både CO2-utslipp og den totale energibruken reduseres betydelig, viser ny studie.
Hvitevarer i Norge varer tilsynelatende ikke like lenge som før. Men det er slett ikke sikkert at maskinene er dårligere nå.
Arkitektstudenter setter spor etter seg både i Norge og i utlandet. I løpet av få uker bygger de flere fullskala og bærekraftige bygg.
Norske etater oppmuntres til å bruke de amerikanske tek-gigantenes skytjenester, fremfor egne datasentre og skytjenester. Her er et forslag som vil øke selvstendigheten og dermed beredskapen vår.
I Afrika sør for Sahara koker de aller fleste fremdeles maten ved hjelp av ved. Det finnes gode, enkle og billige komfyrer, men ved forblir viktigst. Hvorfor?
Det er ikke drømmejobben å lete etter lekkasjer i avløpsnettet. Hvorfor ikke sette roboter på jobben? Forskere i Europa har gode løsninger i sikte.
Å bygge vindturbiner til havs er både dyrt og vanskelig. Men noen er på saken for å gjøre havvind mer lønnsomt og sikkert.
I dette laboratoriet dyrker forskere framtidas mat: Her gror de kjøtt ved hjelp av tare – uten å gå veien innom et dyr.
Tenk deg at ledningen til huset ditt ikke bare skal tåle høy strømføring, vær og vind, men også saltvann, havstrømninger, temperaturendringer og store bevegelser. Dette er den store utfordringen når store, elektriske konstruksjoner til havs skal kobles sammen med strømnettet.
De rekker ikke årets VM i Trondheim, men NTNU-forskere mener verdens raskeste og mest fleksible langrennski er klare til start under verdensmesterskapet i Falun 2027.
Kriminalomsorgen er en av Norges mest krevende arbeidsplasser og har et høyt sykefravær. De har deltatt i utviklingen av den nye plattformen HealthIntel som kan bidra til at færre er borte fra jobben.
Forsøk viser at det er mulig å kutte så mye som 33 prosent av energiforbruket ved hjelp av smart varmestyring. Systemet baserer seg blant annet på data om fremtidige strømpriser og vær.
Den dro fra jorda i en av Elon Musks raketter for litt siden. Nå er forskningssatellitten fra NTNU i full sving med å overvåke kyst og havområder.
De ser ut som små celleklumper – men er i praksis ørsmå nyrer, dyrket fram i laboratoriet av forskere. Den nye teknologien gir oss mer nøyaktige svar på hva kroppen vår tåler av medisiner og miljøgifter og trumfer dyreforsøk.
En slangerobot med spesielle «øyne» ser at granater på bunnen av innsjøen har sitt helt unike fingeravtrykk. Dermed kan forskere overvåke om de lekker miljøgifter.
Ved hjelp av kjent offshoreteknologi fra oljeindustrien, og en helt ny ide ønsker gründerne i Farmocean-subsea nå å lage utstyr for havbruk til havs. Langt til havs.
Kvanteteknologi gjør det mulig å løse langt mer komplekse beregningsutfordringer enn vanlige datamaskiner, blant annet innenfor områder som materialutvikling, medisin og optimering.
Lumske bakterier kan skape bry for sprinklerbølgen som nå ruller inn over Norge, om de ørsmå organismene ikke tas på alvor.
Om bare elkjøretøy var lettere, ville de vært mer energieffektive også. Det vil selvsagt forskere få til. Med aluminium.
For over 100 år siden sto visjonære og samfunnsengasjerte mennesker i bresjen for et banebrytende prosjekt i Trondheim. Trondhjems Kooperative Boligselskap på Rosenborg er en ganske ukjent perle.
Nyåret startet med snøfall, trafikkaos, kjeftbruk og urban unntakstilstand. – Prisen for å unngå kaos er skyhøy, så noen dager med snøkaos må vi finne oss i, mener Alex Klein-Paste – ekspert på drift av vinterveier.
Nå klarer roboten å gripe objekter som ingen andre roboter har klart å gripe før. – En skikkelig “Matrix-robot”, sier forsker Ekrem Misimi.