Smart samarbeid for framtidas teknologi
TOPOCOM samler ledende europeiske forskningsinstitusjoner om et arbeid som kan erstatte dagens elektronikk.
TOPOCOM samler ledende europeiske forskningsinstitusjoner om et arbeid som kan erstatte dagens elektronikk.
Fremmede, invaderende arter er blant verdens største miljøproblemer. Svalbard har vært forskånet. Til nå.
Biskopens menn plyndret kongens borg. Så kastet de en død mann i brønnen for å forgifte den. Nå vet vi mer om den døde.
En etterforskningshistorie fra det trønderske eplemiljøet.
Funn av et gjerde peker mot at Tiller i Trondheim var i begivenhetenes sentrum under store samfunnsomveltninger på 500-tallet.
Ishavsforskere har dratt nordover for å studere is og livet i ishavet. På 3500 meters dyp har de funnet en «dumbo-blekksprut», en skapning som danser i dypet med ballerinaskjørt.
Isen i Dronning Maud Land øst i Antarktis er ikke stabil. Store mengder is har smeltet tidligere, sist for 5000 år siden.
Kvegdrift har ofte vært fremstilt som verstingen fordi den legger beslag på mest beiteland, bruker mye vann og har store metanutslipp. Men den er ikke den verste. Og er kortreist mat alltid best for miljøet?
Et banebrytende forsøk fant sted i slutten av mai. På samme tid og sted undersøkte forskere livet i havet i Kongsfjorden på Svalbard ved hjelp av flere typer fartøy og sensorer.
Mausund og Froan naturreservat ligger langt ute i havet på Trøndelagskysten, men byr ikke akkurat på urørt natur. Jorda har i snitt rundt 25 prosent plast i seg.
Mer enn fem millioner NTNU covid-19-tester er levert til norske sykehus og helsemyndigheter. Nå produserer NTNU tester for andre land.
I verkstedene ved NTNU lages elementer som er avgjørende for den nye covid-19-testen som forskere ved universitetet har utviklet. Akkurat hvilke elementer det dreier seg om, er hemmelig.
I Australia er branner i bushen en nødvendig del av naturens syklus. Men ikke i dette omfanget.
Reinen på Svalbard var nesten utryddet ved begynnelsen av 1900-tallet. Den ble ikke fredet før det nesten var for seint. Men nå er den tilbake for fullt.
Verdens transportnett vokser stadig. «Grønn asfalt» og bærekraftig busstransport skal lette på miljøavtrykket fra framtidens transportårer.
I 1968 mottok Lars Onsager nobelprisen i kjemi for sitt arbeid innenfor termodynamikk. Dette må selvsagt markeres.
Når Kina bestemmer seg for å satse på noe, skjer endringer i et stort tempo. Nå står innovasjon og teknologiske nyvinninger på agendaen, ikke minst innen fornybar energi.
Et italiensk jordbrukssamfunn, preget av fattigdom, mafia og vendetta, ble studert og beskrevet av en antropolog for 50 år siden. Den antropologiske avhandlingen er nå oversatt til italiensk. Det hjelper befolkningen å forstå seg selv bedre.
Dyresamlingene ved NTNU Vitenskapsmuseet nærmer seg én million eksemplarer. Bli med inn og se.
De lever side om side med masaiene og holder i hevd en kultur hvor ritualer og musikk spiller en viktig rolle. Sonjoenes seremoni for innhøsting er det mest sentrale ritualet.
Rovdyr og folk har levd side om side i uminnelige tider ved nasjonalparken Serengeti i Tanzania. Men sterk befolkningsvekst fører til økt konfliktnivå.
Norge har direkte kontakt med romstasjonen ISS. Nå åpner et nytt kontrollrom hos CIRiS – Senter for tverrfaglig forskning i rommet.
Birken, Den store styrkeprøven og Norseman Xtreme Triathlon regnes som reale manndomsprøver i dag. For et par hundreår siden var det i menuetten mannfolk fikk vist fram ferdigheter og styrke.
For 3000 år siden ble 24 økser lagt i jorda i Hegra i Stjørdal. I helga så de igjen dagens lys.