Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Tareplante fotografert under vann, nedenfra og opp sånn at sollyset stråler ned gjennom vannmassene over planten
KRONIKK

Vi kan få et tareeventyr

Akkurat slik Stavanger i sin tid tok grep og ble “oljehovedstaden”, har Trøndelag nå en gyllen sjanse til å skape et industrielt tareeventyr.

Michelin-kokker på lab-besøk: Benoit Dewitte møter verdens dyreste sjømatingrediens for første gang. Han og kollega Thiis Meliefste var svært nysgjerrige på å få høre mer om hvordan sjøpølsa kan brukes i mat. Foto: Henriette Krogness.

Her snuser Michelin-kokkene på fremtidens mat

Hvordan vil et måltid bestående av havsalat, tare, snegler, tanglopper og sjøpølse se ut? Og kan slike råvarer friste Michelin-kokker fra Belgia og Nederland? Det kan se sånn ut.

Forsker Eli Fyhn Ullern i podcaststudio. Hun og kollegene forsker på plast og gjenbruk. Selfie

Plastsøppel fra oppdrett kan bli en ressurs

Hvert år lager havbruksnæringa opptil 29 000 tonn plastavfall. Altfor lite av dette blir gjenbrukt og resirkulert. Men materialene fortjener bedre, mener forskerne i denne podcasten.

Fiske er en farlig bransje. Illustrasjonfoto skreifangst til kai.

156 fiskere har dødd på jobb siden 2000

Alenefiskeren som falt over bord sist fredag, døde. Han ble yrkesfisker nummer 156 i rekken siden årtusenskiftet i 2000. – Dette understreker budskapet i rapporten vi nylig publiserte, sier sikkerhetsforsker i SINTEF.

Maria Alquiza Madina i laben. Sild.

Venter en ny fiskeindustri på store havdyp?

Det tror i alle fall forskere. I dypet mellom 200 og 1000 meter lever arter som kan være svært verdifulle. Men det er skjær også i dyp sjø: Fangsten forvandles raskt fra gull til gugge.