Plastsøppel fra oppdrett kan bli en ressurs

Hvert år lager havbruksnæringa opptil 29 000 tonn plastavfall. Altfor lite av dette blir gjenbrukt og resirkulert. Men materialene fortjener bedre, mener forskerne i denne podcasten.

Sirkulære verdikjeder: Både industrien og oppdrettsnæringen bruker mye hardplast. Dette er plast av god kvalitet, som skal tåle mye – blant annet røff sjø og harde værforhold. Når vi først har brukt naturressurser på å lage en så god plast, så fortjener den virkelig å leve videre. Også etter at den har gjort nytte for seg til det den opprinnelig ble laget for.

Gjennom forskning har vi klart å vise at brukt plast fortsatt har god kvalitet. Godt samarbeid gjør det også lettere å koble de som trenger å kvitte seg med denne plasten, med de som vil ta den i bruk på nye områder.

I stedet for å bli sett på som søppel, bør det heller rett og slett brukes som ressurs – og det er vi på god vei til å lykkes med. Hør mer om det i denne episoden av SINTEF-podkasten Smart forklart.