Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Skreddersøm for havgapet

Røktere på oppdrettsanlegg har selv vært med på å utvikle arbeidsklær skreddersydd for deres våte, vindfulle og rufsete arbeidsforhold. Det resulterte i et helt nytt bekledningskonsept.

Duft-agn skal gi grønnere fiske

Framtidas fiskere skal slippe å bruke matfisk som lokkemat. Et duftende, syntetisk agn for linefiske gjør jobben på mer bærekraftig vis.

Falsk alarm, eller…?

Hos hovedredningssentralene langs kysten går alarmen ofte. Men hele 95 prosent av varslene er falske. Hvordan kan problemet håndteres effektivt – og trygt?

Snøkrabbe kan bli en eksport-vinner

Snøkrabbe kan bli en stor eksportvare for Norge. Arten har nylig spredd seg inn i våre nordligste farvann, og er en etterspurt delikatesse på verdensbasis. Men fangsten er krevende. Nå får den tekno-hjelp for å bli lønnsom.

Liten kreps blir big business

C-Feed AS har nå finansiering klar til å bygge verdens første industrianlegg for oppdrett av hoppekreps – yngelfôr beregnet på produksjon av berggylt, tunfisk, kveite og andre marine fiskearter.

Mindre lakselus med skjørt på merdene

Lakselusa er en plage for både fisk og oppdrettere, og økt kjemikaliebruk har ført til store resistensproblemer. Derfor har forskere og industri gått fysisk til verks for å holde lusa unna fisken, med gode resultater.

Henter ut «gull» fra fiske- og planterester

Nye industriprosesser sørger for å hente ut verdifulle proteiner, antioksidanter og oljer fra lakse-avskjær og rapsrester. Komponentene skal brukes i helsekost-, hud- og ernæringsprodukter.

Styrker kampen mot lakselusa

Rensefisk er det beste våpenet mot lakselus, men i oppdrett dør ofte rensefisken i yngelstadiet.  Nå har forskere funnet ut hvordan yngelen blir mer robust.

Hva spiser vi om 20 år?

Langs Norges kyst finner du råvarer som vi bruker lite av i dag. Men våre matvaner endrer seg stadig. Skoleklasser skal få lære om mulighetene.

Surt hav – mindre mat til fisken

Raudåte utgjør opptil 90 prosent av næringsgrunnlaget i nordlige havområder, og spises av både fisk og bardehval, men når havet forsures av CO2-utslipp kan raudåte-massen krympe betraktelig.

Jakter på den optimale lusebehandling

Krav om lukkede laksemerder gjør dosering av lusemiddel til et sjansespill. Blant annet fordi det er vanskelig å anslå vannmengden i merdene. Nye beregningsmetoder og rutiner vil gjøre behandlingen mer effektiv – og mer miljøvennlig.

Fanger falske hormoner

De skader vår evne til reproduksjon, og forurenser naturen. Hormonhermere som finnes i rekke forbruksvarer dukker til slutt opp i vannet vårt. Men de lar seg fange.

Tokt i torsketarmen

Svarene på torskens helsetilstand og torskeyngelens evne til å overleve ligger gjemt i tarmen. Her ligger også koden til å lykkes med torskeoppdrett.

Bilde av lakseskiver.

Holder laksen fersk i opptil en måned

I Norge kastes det flere hundre tonn med mat hvert år. Superkjøling vil føre til at færre fisk havner i søpla – og at grillsesongen kan forlenges.

Yngelfôr gir håp for nye oppdrettsarter

Levende sikringskost, dyrket i Trondheim, har fått store antall hummer- og tunfiskyngel til å overleve i oppdrettskar. Nå etablerer SINTEF en fabrikk som skal levere dette yngelfôret på verdensmarkedet.