Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Slipp laksen fri!

Lakseekspert anbefaler «fang og slipp»-fiske for å redde svake laksestammer.

Gemini.no logo

Gamle EU-synder gir svart hav

Ingen veit kor mykje som blir tatt ut av det overfiska EU-havet. Årsaka ligg nesten 40 år tilbake. Årsaka til dagens fiskeriknipe ligg nesten 40 år tilbake i EUs historie, vert det hevda i ei fersk masteroppgåve.

Gemini.no logo

Snart slutt på ren villaks?

Når oppdrettsslaks blander seg med villaks, er det de «tamme» genene som vinner. Det kan bety slutten på de genetisk rene villaksstammene.

Det nye havgapet

Snart har vi tømt havet. Skal vi fortsatt ha fisk på middagsbordet, må vi endre måten vi driver havbruk på. Og det må skje raskt.

Kamera sjekker kvaliteten

Fiskeindustrien sorterer laksen manuelt i ulike kvalitetsklasser. Om sensorer overtar jobben, vil kostnadene senkes og norske bedrifter kan unngå å flagge ut.

Gemini.no logo

Fisker rødåte med bobler

Rødåte er full av marine oljer og interessant for kommersiell fangst. Men trålerne sliter ofte med bifangst og stort energiforbruk. Løsningen er luft.

Gemini.no logo

Skal tette laksehullene

Ising, driftsfeil og mangelfull viten om strøm og dønninger bidrar til at oppdrettslaksen rømmer. Nå skreddersys mottiltak.

Gemini.no logo

KUVØSE FOR FÔR

  I SINTEF SeaLabs lokaler dyrkes ulike mikroalger som blir […]

Gemini.no logo

Vi må vise at vi har verdens beste kunnskapsbaserte forvaltning

Norge må gjøre nordområdene til et foregangsområde for bærekraftig utvikling. Det må skje gjennom aktiv bruk av naturressurser, en offensiv utenrikspolitikk og strenge miljøkrav. Det mener polarforsker Olav Orheim – i dag ansatt i Norges forskningsråd.

Hva skjuler seg her?

Et dykk noen mikrometer ned i den tynne hinnen på havoverflaten, og en fascinerende mikroverden åpner seg. Dette er et eldorado for bakterier. Og for forskere.

Gemini.no logo

Sjeldent skjellfunn

Etter 1000 års fravær dukket blåskjell plutselig opp på Svalbard igjen. Oppsiktsvekkende – men ikke et bevis på global klimaendring.

Friskere fisk med tang og tare

Tang og tare kan redusere forbruket av antibiotika i fiskeoppdrett. Fra taren kan man utvinne alginat, som påvirker immunsystemet og får det til å jobbe hardere.

Gemini.no logo

Fast fisk for marint gelatin

Norge produserer 600 000 tonn fiskeavfall i året. Mye av dette kan bli til fiskegelatin og en ny næring for landet.

Gemini.no logo

Bittert for torsken

Mikroampuller fylt med bittert smaksstoff kan hindre torsken i å gnage seg ut av merdene.

Trippel sjømat

Laksen får middag, og vips produserer oppdretteren tre ting på en gang: fisk, skjell og tare.

Stor omsorg for lite dyr

Forurensning kan true bestanden av raudåte, som er viktigste næring for flere store fiskeslag. I Trondheim har forskere imidlertid lykkes med å etablere en levedyktig bestand i laboratoriet. Dermed kan de undersøke om bekymringen er vel fundert.

Gemini.no logo

TEMA: Norsk laks- en snylter

Norsk oppdrettsnæring forbruker fire ganger så mye fisk som den produserer. Det marine økosystemet i verden er truet. Likevel planlegger Norge en storstilt ekspansjon innenfor fiskeoppdrett.

Kommentaren: Den uetiske og tragiske oppdrettslaksen

En etisk oppdrettsnæring er en del av en helhetlig, økologisk bærekraftig næringsvirksomhet. Men verken politikere eller oppdrettsnæring forventeså være spesielt opptatt av etikk. De første vil bli gjenvalgt, de siste vil tjene penger. Derfor er det bare gjennom forbrukerne at presset kan komme, skriver Steinar Lem, leder for Framtiden i våre hender.

Fisk for huden

Krem med stoffer fra fisk kan lindre psoriasis og eksem.

Gemini.no logo

2020: En havbruksodyssé

Oppdrettsfisk som beiter. Merder som seiler sørover og leverer fisken selv. Store, autonome anlegg som flyter fritt på havet. Det kan bli framtidas fiskeoppdrett.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd).

Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics.

Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson.

Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern.

En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre.

Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg.

Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson.

Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen.

Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker.

Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.