Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Falsk alarm, eller…?

Hos hovedredningssentralene langs kysten går alarmen ofte. Men hele 95 prosent av varslene er falske. Hvordan kan problemet håndteres effektivt – og trygt?

Brown trout or sea trout.

Spionerer på sjøøretten

Et forskerteam følger 50 enkeltfisk i syv måneder for å lære mer om dens liv – og død – i norske fjorder.

Snøkrabbe kan bli en eksport-vinner

Snøkrabbe kan bli en stor eksportvare for Norge. Arten har nylig spredd seg inn i våre nordligste farvann, og er en etterspurt delikatesse på verdensbasis. Men fangsten er krevende. Nå får den tekno-hjelp for å bli lønnsom.

Liten kreps blir big business

Det er å klart for å bygge verdens første industrianlegg for oppdrett av hoppekreps. Den lille krepsen skal bli yngelfôr til produksjon av berggylt, tunfisk, kveite og andre marine fiskearter.

KORTNYTT

Forskningsfartøy finpusser kursen

Et dynamisk posisjoneringssystem, som er kåret til en av Norges største ingeniørbragder, så dagens lys ved NTNU på 70-tallet. Nå får forskningsfartøyet Gunnerus en flunkende ny versjon av posisjoneringssystemet.

Færre lakselus med skjørt på merdene

Lakselusa er en plage for både fisk og oppdrettere, og økt kjemikaliebruk har ført til store resistensproblemer. Derfor har forskere og industri gått fysisk til verks for å holde lusa unna fisken, med gode resultater.

KORTNYTT

Vil ha lakseoppdrett til havs

SalMar på Frøya vil bygge gigantmerder for lakseoppdrett langt til havs, og mener dette er fremtida for norsk oppdrett. Med seg på laget har de SINTEF.

Styrker kampen mot lakselusa

Rensefisk er det beste våpenet mot lakselus, men i oppdrett dør ofte rensefisken i yngelstadiet.  Nå har forskere funnet ut hvordan yngelen blir mer robust.

KORTNYTT

WWF ga miljøpris til norsk trålredskap

Oppfinnelsen hindrer overfiske og fangst av arter man ikke vil ha i trålen. Det ga nylig utviklerne, SINTEF og Havforskningsinstituttet, den prestisjefylte WWF-prisen “The international Smart Gear Competition”.

Hva spiser vi om 20 år?

Langs Norges kyst finner du råvarer som vi bruker lite av i dag. Men våre matvaner endrer seg stadig. Skoleklasser skal få lære om mulighetene.

Gemini.no logo

Surt hav – mindre mat til fisken

Raudåte utgjør opptil 90 prosent av næringsgrunnlaget i nordlige havområder, og spises av både fisk og bardehval, men når havet forsures av CO2-utslipp kan raudåte-massen krympe betraktelig.

Jakter på den optimale lusebehandling

Det er et sjansespill å dosere lusemiddel i lukkede laksemerder. En av grunnene er at det er vanskelig å anslå vannmengden i merdene. Nye beregningsmetoder og rutiner vil gjøre behandlingen mer effektiv – og mer miljøvennlig.

Fanger falske hormoner

De skader vår evne til reproduksjon, og forurenser naturen. Hormonhermere som finnes i rekke forbruksvarer dukker til slutt opp i vannet vårt. Men de lar seg fange.

Tokt i torsketarmen

Svarene på torskens helsetilstand og torskeyngelens evne til å overleve ligger gjemt i tarmen. Her ligger også koden til å lykkes med torskeoppdrett.