Nye oppdagelser i polarnatta

  • Av
    Publisert 22.09.16
    Tidligere kommunikasjonsrådgiver ved Fakultet for naturvitenskap, NTNU

Helt siden forrige århundreskifte har biologer og havforskere trodd at det var lite aktivitet i polare strøk i mørketiden, og at regionen nærmest var en «biologisk ørken». De tok grundig feil.

Forskere fra NTNU, Universitetet i Tromsø og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) har i de siste årene utforsket havdypene rundt Svalbard. Ny teknologi har muliggjort undersøkelser ned til mange tusen meters dyp, og bidratt til mange spennende oppdagelser. Resultatet kan man se i en utstilling ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim. Med lommelykt!

Geir Johnsen viser fram noe som trolig er en ny art - en sjelden dypvannsform av pælemark. Foto: Stein Roar Leite/NTNU

Geir Johnsen viser fram noe som trolig er en ny art – en sjelden dypvannsform av pælemark. Foto: Stein Roar Leite/NTNU

Avansert teknologi

Ved hjelp av både selvgående og fjernstyrte undervannsroboter, og roboter som beveger seg helt i havoverflaten, har forskerne både oppdaget helt nye arter, og arter som man ikke visste befant seg så langt nord.

Der de trodde det var tomt for liv har de oppdaget masseforekomster av dypvannsfisk. Der de trodde det var bekmørkt var det selvlysende fisk og plankton, og plankton som beveget seg i takt med måneskinn og nordlys.

Naturressurser

I tillegg til å gi ny biologisk og teknologisk innsikt, er det et annet viktig aspekt ved disse oppdagelsene:
– Vi må ta denne informasjonen inn over oss for å kunne få en god forvaltning av naturressursene i Arktis, sier marinbiolog Geir Johnsen, professor ved NTNU.

Vandreutstilling

Vandreutstillingen er produsert ved Polarmuseet i Tromsø i nært samarbeid med forskerne fra NTNU og UNIS. NTNU har supplert vandreutstillingen med de aller ferskeste oppdagelsene fra årets forskningstokt, og har i tillegg har fått komponert ny musikk til presentasjonen.

Les Geminisak om forskningsprosjektene bak utstillingen