– Arktis er viktig for både Norge og Japan

Japan kan virke langt fra Arktis, men landet har lenge vært et aktivt medlem av det globale forskersamfunnet i å studere alt fra marine økosystemer til forurensning i Arktis. I juni møtes nordmenn og japanere for å presentere forskningsresultater og bygge partnerskap.

ARKTISK: Japan kan virke langt fra Arktis, men landet har lenge vært et aktivt medlem av det globale forskersamfunnet i å studere alt fra marine økosystemer til forurensning i Arktis. Japan har forskningsstasjoner i Ny-Ålesund på Svalbard, og i Antarktis i Dronning Maud Land.

Første april har Hiroshi Matsumoto sin første arbeidsdag for NTNU og UiB i Japan. 

I begynnelsen av juni vil folk fra både Norge og Japan som arbeider med polare spørsmål samles i Tokyo for Japan-Norge Arctic Science and Innovation Week. Da vil mye av denne forskningen bli diskutert.

– Arktis er viktig for Norge, og det er viktig for Japan,  sier Svein Grandum, ambassaderåd for vitenskap, teknologi og høyere utdanning i Innovasjon Norge sitt Japan kontor.

Sveinung Løset, direktør for NTNU Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology (SAMCoT), vil være blant foredragsholderne. SAMCoT arbeider for å sikre at marine og kystnære operasjoner i Arktis er trygge, og med minimal miljøpåvirkning.

Her er smakebiter fra deres forskning:

Der kysten faller i sjøen

Icebreaker ship trapped in ice tries to leave the bay
Isfrie somre i Arktis åpner for nye muligheter for næringslivet. Men kystlinja smuldrer opp når isen i jorda smelter. Forskere vil forstå hvordan, slik at vi kan beskytte oss.

111 dager innefrosset i isen

Skrugarder skaper problemer for skip og faste strukturer i Arktis, som oljeplattformer og fyr. Men relativt lite er kjent om deres fysiske egenskaper - som er grunnen til at Åse Ervik og hennes kolleger tilbrakte tre uker på «RV Lance» for å studere dem. Foto: Åse Ervik
Med vilje lot forskerne skipet «RV Lance» fryse inne i isen i Arktis i et halvt år. Skipet ble basen deres de neste månedene. De ville lære mer om hvordan isen endrer seg.

Sommersafari i iskalt farvann

Forskere på havpattedyr fikk sjansen til å undersøke lydlandskapet under vann under ekspedisjonen med Oden i 2013. Foto: Jan Durinck
HMS-forkortelsen forbinder man gjerne med sikkerhet, men å ta vare på miljøet er også en viktig del av HMS. Ikke minst i det iskalde og sårbare Arktis.