Snøkrabbe – den nye delikatessen?
En russisk kartlegging viser at bestanden av snøkrabbe i Barentshavet sannsynligvis er større enn antatt – og muligens ti ganger større enn forekomsten av kongekrabbe.
En russisk kartlegging viser at bestanden av snøkrabbe i Barentshavet sannsynligvis er større enn antatt – og muligens ti ganger større enn forekomsten av kongekrabbe.
I Norge kastes det flere hundre tonn med mat hvert år. Superkjøling vil føre til at færre fisk havner i søpla – og at grillsesongen kan forlenges.
Er oppdrettsanlegget godt nok forankret? Hvilke brønnbåter er hvor og når? Og har merden svakheter som kan føre til rømming? Alt dette kan man nå få oversikt over, med tekno-hjelp fra “oven”.
Levende sikringskost, dyrket i Trondheim, har fått store antall hummer- og tunfiskyngel til å overleve i oppdrettskar. Nå etablerer SINTEF en fabrikk som skal levere dette yngelfôret på verdensmarkedet.
SINTEF skal bruke fire år og 22 millioner kroner på å friskmelde den norske torskenæringa, som sliter med lønnsomheten. Dette til tross for at 32 millioner norske sjømåltider står på verdens matbord – hver dag.
Sikringskost for tunfisk-“babyer” lages nå i Trondheim. Det har gitt norsk oppdrettsselskap klokkertro på at verdens mest verdifulle matfisk kan masseproduseres.
Det er ikke bare bilprodusentene som ser på hybride energiløsninger. Et norsk båtbyggeri satser nå på å bli verdens første leverandør av miljøvennlige fiskebåter.
En ny type laksemerd som er spesialdesignet for røff sjø kan bidra til å redusere rømning av oppdrettslaks.
Som svar på luse-problemene i laksenæringa, vil smolt fra norsk settefisk-produsent få lukkede merder som “startbolig”.
En interessekonflikt mellom fiskerinæringa i Namibia og internasjonale gruveselskaper, har fått namibiske myndigheter til å søke råd hos norske forskere.
SINTEF og PE Reefs AS søker nå Kystverket om å plassere ut kunstige rev i skjærgården utenfor Flekkefjord.
Sushi er mer populært enn noen sinne. Men mange av ingrediensene importeres fra Asia. Nå vil norske forskere dyrke et kortreist alternativ til den populære tangsalaten Wakame.
Forskere har nå utviklet et detaljert kart over havstrømmer langs kysten av Nordland. Kunnskapen vil bedre beredskapen ved fiskesykdommer, havari, forurensning, og algeoppblomstringer.
Mohamed Shainee, som nylig tok doktorgraden ved NTNU, er blitt minister for fiskeri og jordbruk i sitt hjemland Maldivene.
Fôrslanger som benyttes i havbruksnæringen kan bygge opp og utlade statisk elektrisitet. Håndtering er derfor risikofylte operasjoner både for mennesker og utstyr. En ny veileder for håndteringen kan hjelpe.
En nyutviklet fileteringsmaskin plukker ut bein og skjærer raskt fileter av hvit fisk. Det kan gi norsk industri et hårdt tiltrengt dytt bak.
Bedriften Algea i Kristiansund fikk nylig Norges første konsesjon for […]
NTNU blir først ut i verden når de nå får egen lakseprofessor. Det er oppdrettsnæringen […]
For å unngå kollisjoner rapporterer alle fiskere til Kystvakta om utsetting […]
Sør-Trøndelag er Norges forskerfylke nummer 1 med 46 forskere av […]
Norge og Japan er blant de ytterst få gjenværende hvalfangernasjoner. Men det spørs hvor lenge de vil være det.
Fiskeryrket er tungt, arbeidskrevende og ulykkesbelastet. For første gang […]
I framtida kan ubemannede droner utstyrt med sensorer vokte over både fisk, folk, utstyr og miljøet til havs.
Lakselus gir oppdrettsnæringa et tap på nærmere en milliard kroner årlig. Men blåskjell-dyrking på merdene kan bidra til å rette på situasjonen.