Hopp i havet – svøm med laksen

Ved hjelp av 3D-teknologi kan du selv ta turen under vann og svømme rundt med laks.

LAKSEOPPDRETT: Har du lurt på hvordan det er å hoppe uti en laksemerd og se fisken svømme rundt deg? Nå kan du, selv om du ikke har noen planer om å ta på hverken dykkerutstyr eller å bli våt.

Nå kan du svømme rundt blant laksen i merdene. Uten å bli våt. Illustrasjon: NTNU

Nå kan du svømme rundt blant laksen i merdene. Uten å bli våt. Illustrasjon: NTNU

Ved NTNU utvikles nemlig en akvakultursimulator der du kan besøke et oppdrettsanlegg. Dette skjer i samarbeid med Måsøval fiskeoppdrett på Frøya i Sør-Trøndelag.

– Kanskje denne teknologien kan bidra til at flere barn og unge viser interesse for havbruk, sier førsteamanuensis Ekaterina Prasolova-Førland ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse.

Oculus Rift

Programmet tar i bruk 3D-brillen Oculus Rift. Flere store aktører satser tungt på denne teknologien. Du kan se deg rundt bare ved å snu på hodet. For å utføre ulike handlinger bruker du en kontroll av typen du er vant med fra ulike tv-spill.

Oppdrettssimulatoren ble testet ut under Ocean Week i Trondheim. Foto: Ekaterina Prasolova-Førland, NTNU

Oppdrettssimulatoren ble testet ut under Ocean Week i Trondheim. Foto: Ekaterina Prasolova-Førland, NTNU

Den virtuelle lakseoppdrettssimulatoren ble presentert under Ocean Week i Trondheim i begynnelsen av mai. Mastergradsstudenten Anders Bøe står bak utarbeidingen av programmert.

–  Vi har også demonstrert simulatoren under NTNU Åpen dag, Turistkontoret, Vitensenteret og Laksefestivalen på Frøya, og har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Prasolova-Førland.

Skal skape interesse

De siste dagene har Monicha Seternes fra Måsøval fiskeoppdrett AS presentert simulatoren for barn og unge på Frøya. Det har vært en stor suksess, og tilbakemeldingene fra de unge er viktig med tanke på en videre utvikling av simulatoren.

– Vi jobber med å etablere et visningssenter på Frøya og har ambisjoner om å utvikle Norges første havbrukssimulator for oppdrettsproduksjon, sier Seternes, som er Miljø- og utviklingsleder hos Måsøval. – En slik havbrukssimulator vil sammen med et fysisk besøk på et oppdrettsanlegg gjøre det mulig å oppleve en hel oppdrettssyklus som normalt tar 14 – 22 måneder på ca. 45 min. Dette er unikt og vil gi de besøkende en helt annen innsikt i oppdrett enn et fysisk besøk på et anlegg alene vil gi.

Oppdrettssimulatoren som presenteres nå er en begynnelse.

– Dette programmet er tenkt som er et verktøy for å promotere norsk oppdrettsnæring. Vi ser for oss at denne simulatoren, som vi har valgt å kalle «mini-simulatoren», kan bidra til rekruttering og kompetansebygging, og gjøre publikum nysgjerrig nok til å få lyst til å vite mer om den fantastiske næringen vi er en del av.

– Reaksjonen fra ungene er uansett utvetydig. Å få oppdrett presentert som spill er spennende og vi ser for oss flere bruksområder i fremtiden.

Jobber med Granåsen

Ekaterina Prasolova-Førland og masterstudenter hun veileder ved NTNU jobber med flere simulatorer, både til lands, til vanns og i lufta med. Blant annet jobber de med et program der akuttsykepleiere kan trene. Dette programmet har Gemini blant annet presentert her.

En annen simulator viser hvordan gridcellene i hjernen aktiveres når vi beveger oss, og en tredje er en modell av NTNU og Trondheim. I et virtuelt NAV-kontor kan du trene på brannevakuering.

Nylig ble også en virtuell modell av Granåsen presentert, slik at du kan hoppe i bakken uten stor risiko for å brekke alt av bein.