Hopplandslagets Line Jahr er blant dem som har prøvd simulatoren. Foto: NTNU

Ski-VM kan få hjelp av 3D-hoppbakke

I 2016 avgjøres det om Trondheim får ski-VM i 2021. Kanskje kan en 3D-modell av Granåsen og byen bidra.

SKI-VM I TRONDHEIM: Mange i Trondheim har lyst til å arrangere ski-VM for andre gang. Flere av dem husker med glede VM i 1997, og har lyst på en gjentakelse i 2021.

Men Trondheim kjemper mot Planica og Oberstdorf. Avgjørelsen faller under FIS-kongressen i Cancún i Mexico i juni 2016.

Marit Bjørgen, Magnus Moan og Anders Bardal er blant skistjernene som ønsker å hjelpe til. Men det vil også Ekaterina Prasolova-Førland, førsteamanuensis ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU.

– Vi vil gjerne se om vi kan bidra på standen til Trondheim i Mexico, forklarer hun.

Det vil de gjøre ved å vise frem en modell av Granåsen, og kanskje Trondheim, i full 3D. Dette er så vidt hun vet den første og eneste skihoppsimulatoren i Virtual Reality i Norge.

Saken fortsetter under bildet.

Forskerne jobber med en 3D-modell av Granåsen. De håper de kan hjelpe til med å få ski-VM til Trondheim. Illustrasjon: Ekaterina Prasolova-Førland

Forskerne jobber med en 3D-modell av Granåsen. De håper de kan hjelpe til med å få ski-VM til Trondheim. Illustrasjon: Ekaterina Prasolova-Førland, NTNU

Modellen tar i bruk Oculus Rift, en 3D-brille som gjør at du selv kan få en smaksprøve på hvordan det er å skli nedover ovarennet i bakken med kritisk punkt på 124 meter, suse ut fra hoppkanten og forhåpentligvis lande trygt der i bunnen et sted.

Planica satser

– Planica har engasjert to firma for å lage en 3D-modell av bakken, sier Prasolova-Førland.

Masterstudent Emil Moltu Staurset og landslagshopper Maren Lundby prøver simulatoren. Foto: NTNU

Masterstudent Emil Moltu Staurset og landslagshopper Maren Lundby prøver simulatoren. Foto: NTNU

Trondheim kaller seg gjerne «teknologihovedstaden» i flere sammenhenger, og da skulle det vel bare mangle om ikke nordmennene har en modell også?

Hennes mastergradsstudent Emil Moltu Staurset har allerede laget modeller som virker. Flere av hopperne på landslagene har allerede testet modellen av Granåsen, og sett hvordan det kjennes å hoppe med 3D-briller på. Det skjedde under en presentasjon i Olympiatoppens lokaler i nettopp Granåsen. Simulatoren ble også testet av «vanlige folk» ved NTNU Åpen Dag, Vitensenteret og turistinformasjonen i Trondheim.

Autentisk utforming

– Vi kartla bakken med en drone, og brukte de offisielle byggepapirene, forklarer Prasolova-Førland.

En observatør kan følge med på skjermen mens en annen prøver simulatoren. Foto: NTNU

En observatør kan følge med på skjermen mens en annen prøver simulatoren. Foto: NTNU

Derfor har 3D-bakken fått så autentisk utforming som mulig. Ett steg videre er å presentere byen selv i 3D, med Nidarosdomen og sentrum. Virtuell Trondheim er et resultat av et annet masterprosjekt og har vært presentert ved diverse fora i byen (Vitensenteret, turistinformasjonen, NTNU). For Trondheim er ikke bare Granåsen. Det er annen sport, kultur og teknologi også. Derfor er «virtuelle Trondheim» en del av planen.

Også en akvakultursimulator kan være aktuell, for å vise næringslivet i regionen. Denne er allerede i bruk. Miljøet har også nylig fått støtte fra NTNU og DMF til å videreutvikle sin sykehussimulator.

Men det trengs oppdateringer av grafikk og funksjonalitet, og det begynner å haste. Det er mindre enn ett år igjen før presentasjonen i Mexico.

Prasolova-Førland ønsker seg derfor raskt støtte til å gjennomføre planene. Så kan hun håpe på et vakkert nedslag.