Langvarig stress svekker immunforsvaret
Langvarig stress hos oppdrettslaks gjør den sårbar for sykdom. Nå har forskere funnet en enkel og pålitelig metode for å måle stress slik at stressfaktorer lettere kan unngås.
Langvarig stress hos oppdrettslaks gjør den sårbar for sykdom. Nå har forskere funnet en enkel og pålitelig metode for å måle stress slik at stressfaktorer lettere kan unngås.
Miljøutfordringene i oppdrettsnæringa er en viktig pådriver for utviklingen av “tette” laksemerder. Lab-tester har nå bragt lukkede anlegg i sjøen et skritt nærmere det muliges verden.
Dumping av ammunisjon og bomber i havet var vanlig i Norge etter annen verdenskrig. Noen av avfallsplassene er blitt naturlige, levende laboratorier hvor biologer kan studere kaldtvannskorallrev.
Hundretusenvis av sjøfugl hekker i kolonier langs norskekysten. Men hvilke faktorer avgjør hvor sjøfugler velger å hekke i utgangspunktet?
Ocean Week: Næringsliv, biologer og ingeniører må jobbe tettere sammen for at Norge skal beholde sin posisjon som en ledende havnasjon.
Noen av verdens fremste forskere innen fagfelt knyttet til havrommet, kommer til Ocean Week ved NTNU for å dele sin nyeste forskning.
Mikroalger består av en eneste celle, men kan produsere alt fra mat til drivstoff ved hjelp av skreddersydd LED-belysning.
Forskere jakter på naturstoff som kan bekjempe resistente bakterier.
I en trykktank av massivt titan arbeider forskere med å finne ut hva som vil skje med miljøet dersom karbondioksid lekker ut fra lagre under havbunnen i Østersjøen.
Japan kan virke langt fra Arktis, men landet har lenge vært et aktivt medlem av det globale forskersamfunnet i å studere alt fra marine økosystemer til forurensning i Arktis. I juni møtes nordmenn og japanere for å presentere forskningsresultater og bygge partnerskap.
Hvert år blir tre millioner verpehøns destruert. Det er ikke bærekraftig nok, mener forskere, som nå vil utnytte hønene til mat, olje og proteiner.
Hvor mye “sunnhet” mister makrellen på veien fra fiskekroken til den flate, gule boksen i butikkhylla?
Oppfinnelse fra bilens verden viste seg å firedoble levetiden til hjertet i maskineriet på linefartøyer.
70 prosent av Jordas overlate består av vann, og det er i havet mye av fremtidens næringsutvikling vil skje. NTNU utforsker havdypet med ny teknologi.
“Snillere” fangst og avliving under trålfiske vil lønne seg for både fisken, lommeboka og miljøet.
Et nytt undervannskamera vil se to-tre ganger lengre i havet enn dagens kameraer og måle avstand til objekter. Dette vil lette alt arbeid under vann.
— Å snakke om en femdobling av oppdrettsnæringen nå er en vill tanke, sier professor Jon Olaf Olaussen, og vil redusere en av Norges største næringer.
Hvis vannkraftutvidelsene i Kvina blir realisert, vil den ekstra produksjonen av fornybar energi tilsvare en middels stor vindpark. Samtidig kan Kvina igjen bli ei lakseelv med historisk sus.
Overfisking er en del av klimaproblemet. At vi må endre vanene våre er det liten tvil om, men hva skal vi gjøre, og hvorfor er det så vanskelig?
Fosfor er nødvendig for alt liv. Men det er også en begrenset ressurs som vi sløser med.
Sentrene i Trondheim mottar 860 millioner kroner fra Forskningsrådet.
Røktere på oppdrettsanlegg har selv vært med på å utvikle arbeidsklær skreddersydd for deres våte, vindfulle og rufsete arbeidsforhold. Det resulterte i et helt nytt bekledningskonsept.
Les hvorfor du bør grille sild og makrell i sommer. Her får du også kokkens grilltips.
Framtidas fiskere skal slippe å bruke matfisk som lokkemat. Et duftende, syntetisk agn for linefiske gjør jobben på mer bærekraftig vis.