Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Det nye havgapet

Snart har vi tømt havet. Skal vi fortsatt ha fisk på middagsbordet, må vi endre måten vi driver havbruk på. Og det må skje raskt.

Kamera sjekker kvaliteten

Fiskeindustrien sorterer laksen manuelt i ulike kvalitetsklasser. Om sensorer overtar jobben, vil kostnadene senkes og norske bedrifter kan unngå å flagge ut.

Gemini.no logo

Fisker rødåte med bobler

Rødåte er full av marine oljer og interessant for kommersiell fangst. Men trålerne sliter ofte med bifangst og stort energiforbruk. Løsningen er luft.

Gemini.no logo

Skal tette laksehullene

Ising, driftsfeil og mangelfull viten om strøm og dønninger bidrar til at oppdrettslaksen rømmer. Nå skreddersys mottiltak.

Gemini.no logo

KUVØSE FOR FÔR

  I SINTEF SeaLabs lokaler dyrkes ulike mikroalger som blir […]

Gemini.no logo

Vi må vise at vi har verdens beste kunnskapsbaserte forvaltning

Norge må gjøre nordområdene til et foregangsområde for bærekraftig utvikling. Det må skje gjennom aktiv bruk av naturressurser, en offensiv utenrikspolitikk og strenge miljøkrav. Det mener polarforsker Olav Orheim – i dag ansatt i Norges forskningsråd.

Hva skjuler seg her?

Et dykk noen mikrometer ned i den tynne hinnen på havoverflaten, og en fascinerende mikroverden åpner seg. Dette er et eldorado for bakterier. Og for forskere.

Gemini.no logo

Sjeldent skjellfunn

Etter 1000 års fravær dukket blåskjell plutselig opp på Svalbard igjen. Oppsiktsvekkende – men ikke et bevis på global klimaendring.

Friskere fisk med tang og tare

Tang og tare kan redusere forbruket av antibiotika i fiskeoppdrett. Fra taren kan man utvinne alginat, som påvirker immunsystemet og får det til å jobbe hardere.

Gemini.no logo

Fast fisk for marint gelatin

Norge produserer 600 000 tonn fiskeavfall i året. Mye av dette kan bli til fiskegelatin og en ny næring for landet.

Gemini.no logo

Bittert for torsken

Mikroampuller fylt med bittert smaksstoff kan hindre torsken i å gnage seg ut av merdene.

Trippel sjømat

Laksen får middag, og vips produserer oppdretteren tre ting på en gang: fisk, skjell og tare.

Stor omsorg for lite dyr

Forurensning kan true bestanden av raudåte, som er viktigste næring for flere store fiskeslag. I Trondheim har forskere imidlertid lykkes med å etablere en levedyktig bestand i laboratoriet. Dermed kan de undersøke om bekymringen er vel fundert.

Gemini.no logo

TEMA: Norsk laks- en snylter

Norsk oppdrettsnæring forbruker fire ganger så mye fisk som den produserer. Det marine økosystemet i verden er truet. Likevel planlegger Norge en storstilt ekspansjon innenfor fiskeoppdrett.

Kommentaren: Den uetiske og tragiske oppdrettslaksen

En etisk oppdrettsnæring er en del av en helhetlig, økologisk bærekraftig næringsvirksomhet. Men verken politikere eller oppdrettsnæring forventeså være spesielt opptatt av etikk. De første vil bli gjenvalgt, de siste vil tjene penger. Derfor er det bare gjennom forbrukerne at presset kan komme, skriver Steinar Lem, leder for Framtiden i våre hender.

Fisk for huden

Krem med stoffer fra fisk kan lindre psoriasis og eksem.

Gemini.no logo

2020: En havbruksodyssé

Oppdrettsfisk som beiter. Merder som seiler sørover og leverer fisken selv. Store, autonome anlegg som flyter fritt på havet. Det kan bli framtidas fiskeoppdrett.

Gemini.no logo

Lager fôr av vann

Usynlig, men verdifull: Innlosjert i ståltanker kan en bitte liten skapning fra havet produsere ettertraktet Omega 3-fett.

HMS for laksen

Hver femte norske oppdrettslaks blir aldri mat.
Blir konfirmasjonssøndagen for tøff?

Gemini.no logo

Seks fot under – isen

Om vinteren må laksen takle mer enn strie stryk og ivrige fluefiskere. Som is, lav vannstand og lite mat. Å overleve er ingen selvfølge.

Får du det du betaler for?

Vin fra Bordeaux. Skinke fra Parma. Villaks fra Norge. Merkevarer på festbordet koster. Kan du stole på at de er ekte?