Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Trippel sjømat

Laksen får middag, og vips produserer oppdretteren tre ting på en gang: fisk, skjell og tare.

Stor omsorg for lite dyr

Forurensning kan true bestanden av raudåte, som er viktigste næring for flere store fiskeslag. I Trondheim har forskere imidlertid lykkes med å etablere en levedyktig bestand i laboratoriet. Dermed kan de undersøke om bekymringen er vel fundert.

Gemini.no logo

TEMA: Norsk laks- en snylter

Norsk oppdrettsnæring forbruker fire ganger så mye fisk som den produserer. Det marine økosystemet i verden er truet. Likevel planlegger Norge en storstilt ekspansjon innenfor fiskeoppdrett.

Kommentaren: Den uetiske og tragiske oppdrettslaksen

En etisk oppdrettsnæring er en del av en helhetlig, økologisk bærekraftig næringsvirksomhet. Men verken politikere eller oppdrettsnæring forventeså være spesielt opptatt av etikk. De første vil bli gjenvalgt, de siste vil tjene penger. Derfor er det bare gjennom forbrukerne at presset kan komme, skriver Steinar Lem, leder for Framtiden i våre hender.

Fisk for huden

Krem med stoffer fra fisk kan lindre psoriasis og eksem.

Gemini.no logo

2020: En havbruksodyssé

Oppdrettsfisk som beiter. Merder som seiler sørover og leverer fisken selv. Store, autonome anlegg som flyter fritt på havet. Det kan bli framtidas fiskeoppdrett.

Gemini.no logo

Lager fôr av vann

Usynlig, men verdifull: Innlosjert i ståltanker kan en bitte liten skapning fra havet produsere ettertraktet Omega 3-fett.

HMS for laksen

Hver femte norske oppdrettslaks blir aldri mat.
Blir konfirmasjonssøndagen for tøff?

Gemini.no logo

Seks fot under – isen

Om vinteren må laksen takle mer enn strie stryk og ivrige fluefiskere. Som is, lav vannstand og lite mat. Å overleve er ingen selvfølge.

Får du det du betaler for?

Vin fra Bordeaux. Skinke fra Parma. Villaks fra Norge. Merkevarer på festbordet koster. Kan du stole på at de er ekte?