Får verdens første lakseprofessor

NTNU blir først ut i verden når de nå får egen lakseprofessor. Det er oppdrettsnæringen […]

NTNU blir først ut i verden når de nå får egen lakseprofessor. Det er oppdrettsnæringen som sammen med flere andre aktører som går inn og betaler for en professorstilling i lakseoppdrett. Det er Midtnorsk havbrukslag, Ewos, Skretting, Aqualine, Sparebank1 SMN og forskningsstiftelsen SINTEF som sammen skal finansiere stillingen som lakseprofessor ved Institutt for biologi ved NTNU. De blar opp nærmere sju millioner kroner over fem år til det nye samarbeidsprosjektet. Avtalen ble tirsdag denne uken undertegnet av NTNU-rektor Gunnar Bovim og styreleder i Midtnorsk havbrukslag, Alf Jostein Skjærvik.

Dette blir det første lakseprofessoratet som blir etablert i verdenssammenheng. Fiskeoppdrett er i dag en av Norges viktigste kjøttproduksjoner, og det har lenge vært et ønske hos flere aktører om å gjøre utviklingen bedre. Verdens første lakseprofessor vil blant annet få i oppgave om å finne ut hvordan man kan få til mer miljøvennlige og bærekraftige produksjonsmetoder i fremtiden. Foreløpig er ikke lakseprofessoren tilsatt, men stillingen vil snart bli utlyst.

Foto: Hemera Technologies, Photos.com