Portrettmesterskapet: Julie Henningsdatter Trosterud
Hun danket ut én etter én og står igjen som vinner av årets portrettmale-konkurranse ved NRK. Julie Henningsdatter Trosterud er 23 år og går på Kunstakademiet ved NTNU. Foto: Nina Berg

Kunststudent fra NTNU vant «Portrettmesterskapet»

I konkurranse med anerkjente kunstnere, ble Julie Henningsdatter Trosterud kåret til den beste portrettmaleren i NRK-serien.

I flere uker har tv-seere blitt litt kjent med kunstnerne som har deltatt i NRK-serien «Portrettmesterskapet». Julie Henningsdatter Trosterud går på Kunstakademiet ved NTNU og er med sine 23 år den yngste deltakeren i denne sesongen av programmet. 

– Jeg synes det er bra at NRK bidrar til folkeopplysning rundt kunst og kunstens rolle i samfunnet. Og gir folk innblikk i portrettsjangeren, sier hun.

Hun har alltid drevet med kunst, og portretter er en favorittsjanger.

– Portrett er en veldig spesifikk sjanger, og ansikter er det som er mest interessant å male, synes jeg. Kunst er noe jeg har en trang til å drive med, og jeg har alltid visst at jeg ville bli kunstner.

Mye frihet og gode arbeidsforhold

På Kunstakademiet i Trondheim (KiT) får hun mulighet til å fordype seg i faget.

– KiT har gode arbeidsforhold og utrolig bra atelierer. Det er mye frihet til å fordype seg i det man er mest interessert i, sier hun.

– Her har jeg anledning til å jobbe selvstendig med det jeg er mest dreven i. Vi kan bruke mye tid på prosjekter som vi setter i gang selv, og jeg har kunnet bruke tid på å øve meg på selvportretter og portretter i forkant av «Portrettmesterskapet».

Kunststudentene får også innblikk i flere ulike sjangere og teknikker.

– Jeg deltok på et veldig bra kurs i digitale medier og videoproduksjon, samtidig med at jeg selv ble videoportrettert av NRK. Det var en interessant kobling, forteller maleren. 

Fekting, avkobling og sosialisering

– Det at Kunstakademiet er en del av det store NTNU er positivt, og det gjør at vi også kan delta i NTNUI, understreker Trosterud.
 
Portrettmesterskapet: Julie Henningsdatter Trosterud

Portrettmesterskapet: Julie Henningsdatter Trosterud. Foto: Nina Berg/NTNU

NTNUI er studentens egen idrettsorganisasjon med mange forskjellige grupper og idrettsgrener. Julie Henningsdatter Trosterud er en del av fekteklubben, hvor hun også er sosialansvarlig.

– Det er givende å ha et studentverv og være en del av noe som er større enn ditt eget studiemiljø. Når du jobber med kunst, går jobb og fritid over i hverandre. Så da er det fint å koble av med fekting og være sammen med folk som driver med helt andre typer studier enn det jeg gjør, understreker hun.

Bra med konstruktiv kritikk

Hun opplever å ha fått mye igjen av å være med i «Portrettmesterskapet».

– Jeg synes det har vært veldig gøy å være med i konkurransen. Jeg har lært mye av de andre, og de har nok lært mye av meg også. Vi har delt mye, sier hun.

Det at det var en konkurranse har vært skjerpende på en positiv måte.

– Og så har det vært gøy og nyttig å få så mye konstruktiv kritikk fra dommerne. Her var det fokus på konkrete ting som komposisjon og fargehierarki for eksempel.

Oppmerksomheten som programmet har bidratt til, har også åpnet dører. Hun er blant annet invitert til å være gjestelærer på skoler som hun selv har gått på: Kunstlinjen på Sunnhordaland folkehøgskole og kunstlinjen på Oslo by Steinerskole.

– Det er fint å bli markedsført med noe jeg synes er gøy å drive med. Og det er fint at jeg ikke alltid trenger introdusere meg selv; det er jeg ikke så glad i. Nå vet folk om meg.

Stolt instituttleder

 – For Kunstakademiet er det en stor glede at en av våre studenter får en slik anerkjennelse for sine evner, sier instituttleder Jacob Jessen.

– Jeg tror at Julie i sin kunstutdanning blir utrustet til å utfordre sin egen billedforståelse og maleriske prosess – både teknisk og konseptuelt.

– På KiT lærer studentene å utvikle et kunstnerisk prosjekt, gjennom praksis og gjennom refleksjon over det de gjør og måten de gjør det på. Julie viser klart en evne til å transformere og utfordre sitt kunstneriske uttrykk gjennom programmets utfordringer.

– Så er det også noe med å kunne lese sammenhenger og lære seg å endre sitt kunstneriske uttrykk uten å gi slipp på sin kunstneriske kjerne. Jeg tenker at Julie har demonstrert dette gjennom programmet og har evnet å sette hodet på spikeren, sier Jacob Jessen.

Han håper at oppmerksomheten omkring «Portrettmesterskapet» bidrar til å belyse samfunnsverdien som ligger i kunstutøvelse.