Humaniora

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Glimt av skatter

Gull er fascinerende. Se hvordan en ekspert analyserer et gullfunn og kommer over spennende detaljer.

Montering av utstilling inne i den tidligere kantina i Høyblokka. Foto: Ingeborg Hjorth

– De viktigste tingene fortelles med dempet stemme

– Historien fra 22. juli er så voldsom og kompleks at vi har valgt å formidle den på en lavmælt og nøktern måte, sier Tor Einar Fagerland om dokumentasjonssenteret i regjeringskvartalet som åpnet 22. juli. 

Gullskatten på Tornes

Da Paul Norli i pinsehelga 2014 tok med seg metalldetektoren sin på en liten kveldstur, kom han til å gjøre sitt livs oppdagelse som metallsøker.

Norgesveldet under lupen

På skolen lærte du kanskje at Norge en gang var en stormakt. Men var nå virkelig Norge et imperium?

BILDESERIE

Mat på kunstmenyen

Ikke ett maleri er å se i avgangsutstillingen hos det første kullet med internasjonal master i kunst i Trondheim. Men utstillingen byr på mye annet. Blant annet mat og healing.

Vikingens skjold har et dypt hakk

– Dette kan være resultatet av en vellykket parering, sier arkeolog Ingrid Ystgaard og viser til det dype hakket i skjoldbulen.

Engelsklærere snakker ikke nok engelsk

Norske barn lærer ikke engelsk i første klasse, selv de som har halvannen time engelskundervisning i uka. Løsningen er enkel mener lingvister ved NTNU. Lærerne må snakke engelsk i stedet for norsk i engelsktimene.

7000 år med øltradisjoner

Øl var trolig den første alkoholholdige drikken menneskene laget, og bidro til at våre forfedre ga opp nomadelivet.

Møt mannen med tubaen

I en ny minidokumentar følger vi Kristoffer Lo ut til Ryvingen fyr, tubaisten i musikkvideoen som ble laget til Mosers nobelforedrag.

Avsluttet nobelforelesningen med tåke og tuba

NOBELPRIS 2014: Edvard og May-Britt Moser avsluttet nobelforelesningen med en musikkvideo hvor professorer fra NTNU improviserer over en norsk folketone. Filmet i tett tåke vises blant annet en bjeffende Henning Sommerro.

Hva spiser vi om 20 år?

Langs Norges kyst finner du råvarer som vi bruker lite av i dag. Men våre matvaner endrer seg stadig. Skoleklasser skal få lære om mulighetene.