Collage_Fremside
NTNU-professor George Chabert underviser i fransk historie i perioden 1945 og fram til i dag. For å gjøre historien mer levende har han etablert en interaktiv kunnskapsbase med lenker til musikk og filmer som var populære i de ulike epokene, bilder av populære bilmodeller samt bilder av historiske personer. Som sangeren Edith Piaf, president Charles de Gaulle og den ikoniske bilen 2CV. Foto: Public domain

Professor fornyet undervisningen med ChatGPT

– Kunstig intelligens og ChatGPT har endret fullstendig min måte å undervise på. Den gjør at jeg kan skreddersy undervisningen, sier professor George Chabert.

George Chabert er professor i fransk historie ved NTNU og har undervist studenter i 30 år. Det siste semesteret har han tatt i bruk ChatGPT/kunstig intelligens i undervisningen og er begeistret over hvordan dette han påvirket engasjementet både hos ham selv og studentene.

– ChatGPT er ikke løsningen, men det er et godt verktøy. Og studentene bruker KI nå, så vi må hjelpe dem til å bruke KI på en fruktbar måte, sier han.

Mindre å holde styr på

Chabert har gjennom et langt akademikerliv pløyd seg gjennom store mengder med faglitteratur.

– Jeg har lest og studert de beste franske historikerne og sosiologene. Men franske historikere har en tendens til å bli veldig detalj- og personfokusert. Og for studentene blir det uoversiktlig og veldig mange navn og veldig mye å holde styr på.

Han har i nå lagt om hele undervisningen og har mindre fokus på personer og mer fokus på hendelser.

– Det blir lettere for studentene å få oversikt og forstå hvilke hendelser som har hatt betydning for historien, sier han.

– Kunstig intelligens muliggjør interaktive tidslinjer og virtuell utforskning av historiske steder, noe som fremmer dypere engasjement. Disse verktøyene tilpasser seg individuelle læringsstiler og ferdighetsnivåer og gir umiddelbar tilbakemelding.

Overveldende

Professoren har mye på hjertet og formidler med stort engasjement. Og han har mye kunnskap som han vil dele med studentene, men har sett at det kan bli litt overveldende.

Bilde av mann i et klasserom (illustrasjon til artikkel om undervisning med ChatGPT)

George Chabert benytter ChatGPT til å lage en kortfattet oversikt over hva han skal formidle studentene. Foto: Selma Stuedal Sjøvik

– Jeg hadde en tendens til å drukne studentene i informasjon, sier han.

I forkant av hver undervisningsbolk får studentene en oversikt over temaet som de skal igjennom. Han viser fram hvordan han tidligere presenterte de ulike teamene, og der er det mye tekst, mange detaljer og mye info.

Nå har han brukt ChatGPT til å trekke ut den viktigste infoen og presentere denne på en kortfattet måte.

– ChatGPT gir meg mulighet og inspirasjon til å renovere og forfriske undervisningen min. Når du undervist i 30 år, kan du bli litt lei av å høre deg selv repetere noe du har formidlet mange ganger tidligere, sier han.

Blir studentene late?

Kan studentene bli late når de bruker språkmodeller?

– Jeg opplever at de blir mer nysgjerrige og mer motiverte når de får drahjelp av språkmodellen. Studentene får en lettere inngang til stoffet, i stedet for å pløye seg gjennom en tung bok på 300 sider. De fleste studentene kommer uansett ikke til å lese hele den boka, sier han og legger til:

– Og kanskje mange av dem vil ha lett tilgjengelig kunnskap? De mest interesserte vil trolig dypdykke i den boka uansett.

Han har selv tilbrakt mange timer og år i biblioteker for å fordype seg i faglitteratur, og det har vært en lidenskap.

I kunnskapsbasen har professoren lagt inn lenker til musikk og filmer som var populære i de ulike epokene, samt bilder av populære bilmodeller som denne 2CV-en. Foto: Public domain

– Så for min det del er det kanskje litt heldig at ChatGPT kom inn i livet mitt sent. Men ikke alle skal bli professorer! Jeg tenker at det viktigste er at de fleste studentene får en basiskunnskap som de kan tilegne seg på en motiverende måte, understreker han.

– KI kan bidra til å skape et mer inkluderende, motiverende og effektivt utdanningsmiljø samt forberede studentene ikke bare på akademisk suksess, men også for en digital fremtid der KI-kompetanse blir stadig viktigere.

Gir faktafeil

– Men kan vi stole på ChatGPT? Språkmodellen kan jo gi oss feil fakta.

– ChatGPT tar feil, og det må studentene være bevisste på. Dette har vi fokus på, og det gjør at de blir mer kildebevisste og kildekritiske, sier Chabert.

Han viser til et eksempel om ChatGPT sitt svar om hvorfor gikk til krig i Vietnam rett etter andre verdenskrig, en krig som senere ble «overtatt» av USA. Vietnam var en del av Indokina som er et tidligere navn på de franske besittelsene i det sørøstlige Asia. Området er i dag delt mellom statene Kambodsja, Laos og Vietnam.

– «Frankrike var bekymret for fremveksten av kommunismen, spesielt i Indokina.» Dette var det som ChatGPT ga som en forklaring på hvorfor Frankrike gikk til krig i Vietnam. Den egentlige hovedårsaken var selvsagt ønsket om å beholde besittelsene sine, sier Chabert.

– Så ChatGPT kan også være farlig. Den husker det som er matet inn, inkludert feil fakta. Og jeg er glad for at den gjør feil. Hvis den hadde vært allvitende, da ville vi blitt late!

Han legger til at han har brukt ChatGPT en stund, og han opplevde at språkmodellen i starten var ikke så bra, men den er blitt mye bedre nå.

Mer aktive studenter

Chaberts erfaring med bruk av KI i undervisning, er at det gjør den mer levende og at studentene blir mer aktive. Han har blant annet etablert en form for interaktiv kunnskapsbase på undervisningsplattformen Blackboard.

Han underviser i fransk historie i perioden 1945 og fram til i dag. I kunnskapsbasen har han lagt inn lenker til musikk og filmer som var populære i de ulike epokene, samt bilder av populære bilmodeller. Studentene ble bedt om å legge inn andre eksempler på folkelige gjenstander, samt kilder om fransk kultur og samfunn etter 1945 på Blackboard-wikisiden.

– På den måten får studentene et mer visuelt og helhetlig bilde av historien. Det at studentene legger inn elementer i kunnskapsbasen som de synes er relevante, gjør at kunnskapen deles.

– KI blir som en lærer som du kan ta med deg hjem. Kunstig intelligens bidrar til demokratisering av kunnskap ved å gjøre informasjon og kontekst lett tilgjengelig.

– Du må krangle med ChatGPT

Han har også opplevd at språkmodellen kan påvirke måten du skriver på og meningene dine.

– Jeg skrev nettopp et manus på 260 sider og trengte å få det korrekturlest. Jeg kunne betalt et menneske for dette, men jeg brukte i stedet ChatGPT for å oppdage språkfeil og uklarheter i teksten. Men skrev inn i «promten» at den skulle beholde min stil, og mine meninger, for språkmodellene kan forandre på dine meninger i teksten. Så da må krangle litt med ChatGPT for å få innholdet slik som du vil.

 

Foto av mennesker i et klasserom.

Olav Magnus Knutsen deler kunnskap om fransk etterkrigshistorie med sine medstudenter. Foto: Selma Stuedal Sjøvik