Hvordan høres det ut nedi havdypet?

Forskere bruker musikk for å gjøre folk nysgjerrige på livet i det mørke havrommet.

Da utstillingen “Polarnatt” skulle  vises på NTNU Vitenskapsmuseet for et par år siden, ønsket forskerne seg musikk som kunne forsterke det visuelle i utstillingen. Tobias Kvendseth Johnsen alias Biias fikk oppgaven.

Albumet “Movements” inneholder 10 sanger inspirert av havets dyp. Det er nylig lansert på Spotify og iTunes.

Ledelsen i NTNU AMOS  (Senter for fremragende forskning “Autonome marine operasjoner og systemer”) ønsket seg flere lydbilder/komposisjoner fra den unge komponisten. Dette har resultert i albumet “Movements” på 10 sanger, som nylig ble sluppet på alle store muskkstrømmetjenester (feks Spotify og iTunes).

Albumet inneholder 5 instrumentalspor og 5 med lyriske komposisjoner som alle utforsker have, dypet, undervannsrobotikken og marin biologi.

Letter formidling av forskning

– Kunst og vitenskap fungerer godt sammen. Musikken transporterer lytteren til polarnatten eller det vi ønsker å vise fram eller fortelle. Den er med på å lette kommunikasjonen av vitenskapelig forskning, sier Asgeir Sørensen, direktør ved Senter for autonome marine operasjoner og systemer (AMOS).

– Musikken fra albumet ser vi oss å bruke i utdanningsvideoer, i TV-produksjoner, utstillinger og bokprosjekter, forteller Sørensen.

Musikk kan forsterke opplevelsen av vitenskap. Bildet viser Kvalåte. Foto: Geir Johnsen

Lyden av havet

– Hav og vitenskap har alltid fascinert meg, sier komponist Tobias Kvendseth Johnsen, og mener dette mye skyldes at hans far Geir Johnsen er marin biolog.

– Han har fortalt meg mye om hva han opplevde på tokt. Om livet under overflaten, om det kalde vannet mot tørrdrakten, om sporadiske farer og om hvordan det er å bevege seg nesten vektløst i havet.

Disse inntrykkene har komponisten gjort om til lydbilder og musikk. Kanskje vil de som hører på hans lydbilder kunne høre vannets bevegelser, se for seg havets forsiktige skapninger eller hvordan våren snart manifesterer seg under havoverflaten…