Oppdrett


Laste ikon
LASTER INNHOLD

Yngelfôr gir håp for nye oppdrettsarter

Levende sikringskost, dyrket i Trondheim, har fått store antall hummer- og tunfiskyngel til å overleve i oppdrettskar. Nå etablerer SINTEF en fabrikk som skal levere dette yngelfôret på verdensmarkedet.

Tunfisk blir husdyr

Sikringskost for tunfisk-“babyer” lages nå i Trondheim. Det har gitt norsk oppdrettsselskap klokkertro på at verdens mest verdifulle matfisk kan masseproduseres.

Stenger lakselusa ute

Som svar på luse-problemene i laksenæringa, vil smolt fra norsk settefisk-produsent få lukkede merder som “startbolig”.

Satser på kortreist sushi

Sushi er mer populært enn noen sinne. Men mange av ingrediensene importeres fra Asia. Nå vil norske forskere dyrke et kortreist alternativ til den populære tangsalaten Wakame.

Kommer lakselusa til anlegget mitt?

Forskere har nå utviklet et detaljert kart over havstrømmer langs kysten av Nordland. Kunnskapen vil bedre beredskapen ved fiskesykdommer, havari, forurensning, og algeoppblomstringer.

Gjennombrudd i kampen mot lakselus

Et nytt startfôr har økt overlevelsen av leppefiskyngel. Nå vil Marine Harvest utvide sin produksjon av arten som spiser laksen ren for lus.

Hummer i vekst

Nytt fôr dobler overlevelsen til oppdretts hummer. Det skal skape vekst i en truet vill bestand.

Bare barnemat

I dette akvariet har det skjedd mirakler. Takket være to forskere og en kokk.

Småtass ble råtass

Liten, lyserød og lumsk: En planteaktig miniputt fra dyreriket er blitt en kostbar nabo for fiskeoppdretterne.

Gemini.no logo

Håp for hummeren

Bestanden minker og kiloprisen er skyhøy. Det gjør hummeren til en svært interessant oppdrettsart.

Gemini.no logo

Snart slutt på ren villaks?

Når oppdrettsslaks blander seg med villaks, er det de “tamme” genene som vinner. Det kan bety slutten på de genetisk rene villaksstammene.

Det nye havgapet

Snart har vi tømt havet. Skal vi fortsatt ha fisk på middagsbordet, må vi endre måten vi driver havbruk på. Og det må skje raskt.