Yngelfôr gir håp for nye oppdrettsarter
Levende sikringskost, dyrket i Trondheim, har fått store antall hummer- og tunfiskyngel til å overleve i oppdrettskar. Nå etablerer SINTEF en fabrikk som skal levere dette yngelfôret på verdensmarkedet.
Levende sikringskost, dyrket i Trondheim, har fått store antall hummer- og tunfiskyngel til å overleve i oppdrettskar. Nå etablerer SINTEF en fabrikk som skal levere dette yngelfôret på verdensmarkedet.
Sikringskost for tunfisk-“babyer” lages nå i Trondheim. Det har gitt norsk oppdrettsselskap klokkertro på at verdens mest verdifulle matfisk kan masseproduseres.
Som svar på luse-problemene i laksenæringa, vil smolt fra norsk settefisk-produsent få lukkede merder som “startbolig”.
Sushi er mer populært enn noen sinne. Men mange av ingrediensene importeres fra Asia. Nå vil norske forskere dyrke et kortreist alternativ til den populære tangsalaten Wakame.
Forskere har nå utviklet et detaljert kart over havstrømmer langs kysten av Nordland. Kunnskapen vil bedre beredskapen ved fiskesykdommer, havari, forurensning, og algeoppblomstringer.
Et nytt startfôr har økt overlevelsen av leppefiskyngel. Nå vil Marine Harvest utvide sin produksjon av arten som spiser laksen ren for lus.
Nytt fôr dobler overlevelsen til oppdretts hummer. Det skal skape vekst i en truet vill bestand.
Dobbel not av nylontråd er ingen god løsning for å […]
Permaskjørt på oppdrettsanlegg ser ut til å halvere antall lakselus. […]
I et forprosjekt skal aktørene Botngaard AS, Smøla Klekkeri og […]
Norsk oppdrettsnæring taper milliardbeløp hvert år fordi laksen rømmer fra […]
SINTEF mener at tellefeil koster norsk oppdrettsnæring opp mot én […]
Disse krabatene er forskernes biologiske våpen i kampen mot lakselusa.
Norsk blåskjellnæring består i dag av noen få store, tunge […]
Forskere ved SINTEF har fått støtte fra Forskningsrådets program «natur […]
I dette akvariet har det skjedd mirakler. Takket være to forskere og en kokk.
Havbruksforskere ved SINTEF i Trondheim er, sammen med forskere i […]
Liten, lyserød og lumsk: En planteaktig miniputt fra dyreriket er blitt en kostbar nabo for fiskeoppdretterne.
Feil valg av farge på posen merkes på pungen. Det […]
For å forbedre produksjonen av «hjuldyr» (rotatorier), et dyreplankton som […]
Bestanden minker og kiloprisen er skyhøy. Det gjør hummeren til en svært interessant oppdrettsart.
SINTEF Fiskeri og havbruk har gjennomført et prosjekt der man […]
Når oppdrettsslaks blander seg med villaks, er det de “tamme” genene som vinner. Det kan bety slutten på de genetisk rene villaksstammene.
Snart har vi tømt havet. Skal vi fortsatt ha fisk på middagsbordet, må vi endre måten vi driver havbruk på. Og det må skje raskt.