Oppdrett


Laste ikon
LASTER INNHOLD
Gemini.no logo

Skal tette laksehullene

Ising, driftsfeil og mangelfull viten om strøm og dønninger bidrar til at oppdrettslaksen rømmer. Nå skreddersys mottiltak.

Gemini.no logo

Bittert for torsken

Mikroampuller fylt med bittert smaksstoff kan hindre torsken i å gnage seg ut av merdene.

Trippel sjømat

Laksen får middag, og vips produserer oppdretteren tre ting på en gang: fisk, skjell og tare.

Gemini.no logo

TEMA: Norsk laks- en snylter

Norsk oppdrettsnæring forbruker fire ganger så mye fisk som den produserer. Det marine økosystemet i verden er truet. Likevel planlegger Norge en storstilt ekspansjon innenfor fiskeoppdrett.

Kommentaren: Den uetiske og tragiske oppdrettslaksen

En etisk oppdrettsnæring er en del av en helhetlig, økologisk bærekraftig næringsvirksomhet. Men verken politikere eller oppdrettsnæring forventeså være spesielt opptatt av etikk. De første vil bli gjenvalgt, de siste vil tjene penger. Derfor er det bare gjennom forbrukerne at presset kan komme, skriver Steinar Lem, leder for Framtiden i våre hender.

Gemini.no logo

2020: En havbruksodyssé

Oppdrettsfisk som beiter. Merder som seiler sørover og leverer fisken selv. Store, autonome anlegg som flyter fritt på havet. Det kan bli framtidas fiskeoppdrett.

HMS for laksen

Hver femte norske oppdrettslaks blir aldri mat.
Blir konfirmasjonssøndagen for tøff?

Torskebarn på billigsalg

Oppdretts-Norge produserer torskeyngel som aldri før. Men ingen står i kø for å fø videre på de skjeggete krabatene. Investorene på matfisksida har ikke ynglet like raskt som torsken.

Å falle i fisk

I fjor rømte nærmere 610 000 oppdrettslaks og ørret fra anlegg i Norge, mot 400 000 året før. Hva gjør vi med det?