Framtidas oppdrettsanlegg blir ubemannet
Robotteknologi er på vei inn i oppdrettsbransjen. Det vil gjøre det mulig å styre oppdrettsanlegg fra land.
Robotteknologi er på vei inn i oppdrettsbransjen. Det vil gjøre det mulig å styre oppdrettsanlegg fra land.
Et nytt simuleringsverktøy kan forhindre at fisken blir skadet under avlusning.
Chile sliter så mye med lakselus i sine oppdrettsanlegg, at de søker hjelp hos konkurrentnasjonen Norge.
Forskere jobber med å imøtekomme matbehovet som befolkningsveksten fører med seg. Skal vi slippe å gå sultne i framtida må smitt og smule av råvarer benyttes, i tillegg til at vi for alvor må høste av de muligheten havet gir oss.
Oppdretts- og bryggeribransjen har mer til felles enn man kanskje skulle tro. De er begge avhengige av de viktige mikrobene.
Se forskernes labforsøk av en lukket oppdrettsmerd – med skade.
Samarbeid på tvers av bransjer må til for å utvikle ny teknologi.
Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge har forbruket økt med 341 prosent på 10 år. Men den største delikatessen er i fare.
Fiskeoppdretterne jakter på grønne løsninger utaskjærs. På veien er det nyttig kunnskap å hente både i olje- og bilindustrien.
Robotsyn gir oss selvstyrende droner, men kan også hjelpe oss med å holde øye med laksen i merdene eller se om barn er friske.
Langvarig stress hos oppdrettslaks gjør den sårbar for sykdom. Nå har forskere funnet en enkel og pålitelig metode for å måle stress slik at stressfaktorer lettere kan unngås.
Miljøutfordringene i oppdrettsnæringa er en viktig pådriver for utviklingen av “tette” laksemerder. Lab-tester har nå bragt lukkede anlegg i sjøen et skritt nærmere det muliges verden.
Mikroalger består av en eneste celle, men kan produsere alt fra mat til drivstoff ved hjelp av skreddersydd LED-belysning.
— Å snakke om en femdobling av oppdrettsnæringen nå er en vill tanke, sier professor Jon Olaf Olaussen, og vil redusere en av Norges største næringer.
Fosfor er nødvendig for alt liv. Men det er også en begrenset ressurs som vi sløser med.
Røktere på oppdrettsanlegg har selv vært med på å utvikle arbeidsklær skreddersydd for deres våte, vindfulle og rufsete arbeidsforhold. Det resulterte i et helt nytt bekledningskonsept.
Ved hjelp av 3D-teknologi kan du selv ta turen under vann og svømme rundt med laks.
Det er å klart for å bygge verdens første industrianlegg for oppdrett av hoppekreps. Den lille krepsen skal bli yngelfôr til produksjon av berggylt, tunfisk, kveite og andre marine fiskearter.
Lakselusa er en plage for både fisk og oppdrettere, og økt kjemikaliebruk har ført til store resistensproblemer. Derfor har forskere og industri gått fysisk til verks for å holde lusa unna fisken, med gode resultater.
Oppdrettslaksen har det trangt når den flyttes på. Så trangt at den kan få skader. Men ny teknologi og nye metoder skal bedre fiskens vilkår.
Rensefisk er det beste våpenet mot lakselus, men i oppdrett dør ofte rensefisken i yngelstadiet. Nå har forskere funnet ut hvordan yngelen blir mer robust.
Det er et sjansespill å dosere lusemiddel i lukkede laksemerder. En av grunnene er at det er vanskelig å anslå vannmengden i merdene. Nye beregningsmetoder og rutiner vil gjøre behandlingen mer effektiv – og mer miljøvennlig.
Svarene på torskens helsetilstand og torskeyngelens evne til å overleve ligger gjemt i tarmen. Her ligger også koden til å lykkes med torskeoppdrett.
Er oppdrettsanlegget godt nok forankret? Hvilke brønnbåter er hvor og når? Og har merden svakheter som kan føre til rømming? Alt dette kan man nå få oversikt over, med tekno-hjelp fra “oven”.