Kunst


Laste ikon
LASTER INNHOLD
Pilegrimer. Bildet viser et skilt med ordet pilegrimsleden i fjellheimen.

Lokker pilegrimene vekk fra opptråkkede stier

Hundretusener benytter seg av Europas mange pilegrimsleder hvert år. Likevel besøker pilegrimer bare et fåtall av tilbudene rundt ledene. Det er EU-prosjektet «rurAllure» i ferd med å gjøre noe med.

BitPet. Bildet viser en konkurranse mellom ulven og reven.
KORTNYTT

BitPet-dyrene tar deg med på tur

Blir du tung i rumpa fordi du sitter for mye foran skjermen og spiller? I så fall er dette gode nyheter. Spillet BitPet krever at du beveger deg for å gjøre det godt.

Hvordan inkluderer vi eldre med innvandrerbakgrunn?

Antall eldre med innvandrerbakgrunn øker i Norge. Men hvordan kan vi lykkes i større grad med å inkludere denne gruppen i sosiale felleskap? En del av løsningen er å bygge personlig kontakt, viser ny forskning.

Middelalder-krusifiks fra Hov kirke i Soknedalen i Trøndelag. Foto: Julie Gloppe Solem/NTNU

Fra kongekrone til tornekrone

Dramatiske samfunnsendringer i middelalderen gjenspeilet seg i kirkekunsten fra denne perioden. Fremstillingene av Kristus endret seg fra å være en kongelig skikkelse med krone av gull, til en lidende Kristus med tornekrone.

Høylandsteppet. Brodert teppe fra middelalderen.

Fant unikt teppe fra middelalderen

I middelalderen var de norske kirkene dekorert med tepper som fortalte bibelhistorien omtrent som en tegneserie. Høylandsteppet er det eneste i sitt slag som har overlevd tidens tann.

en i Norge sørget for å bevare.

Middelalderskatter bevart fordi de ble glemt

En av Skandinavias fineste samlinger av kirkekunst fra middelalderen, lå i århundrer bortgjemt og glemt i kirker i bygde-Norge. Dermed bevarte århundrenes glemsel unik kirkekunst.

– Staten styrer ikke kunsten

Norske statsfinansierte symfoniorkestre måles på hvor godt de presterer, men målingene påvirker hverken størrelsen på statsstøtten eller den kunstneriske friheten.

May-Britt Moser, Johan Magnus Elvemo og Bertil Palma r Johansen diskuterer "My Running Rat". Foto: Idun Haugan, NTNU

– Helt rock’n roll disse rytmiske rottene

Det sier komponist Bertil Palmar Johansen om rottene Gjertrud og Hjørdis som er filmstjerner i en ny kunstvideo om hjerneforskning. Musikken er basert på hjernecellesignaler fra May-Britt Mosers rotter.

– Skal vi gå en tur i installasjonen?

Den første kunstinstallasjonen i Adressaparken ble koblet på «hjernen» i går kveld. Nå er det opp til deg hva du kan oppleve på spaserturen i parken som ikke er som andre parker.

Mat på kunstmenyen

Ikke ett maleri er å se i avgangsutstillingen hos det første kullet med internasjonal master i kunst i Trondheim. Men utstillingen byr på mye annet. Blant annet mat og healing.

Avsluttet nobelforelesningen med tåke og tuba

NOBELPRIS 2014: Edvard og May-Britt Moser avsluttet nobelforelesningen med en musikkvideo hvor professorer fra NTNU improviserer over en norsk folketone. Filmet i tett tåke vises blant annet en bjeffende Henning Sommerro.

Legger Nidarosdomen i ruiner

Hvordan påvirker klimaet og forurensning bygningene som er del av kulturarven vår? Det skal en forskergruppe finne ut.

Klimakunst for bedre livsstil

Kunst kan påvirke følelsene. Kan samtidskunst bidra til at vi legger om vanene våre og lever mer miljøvennlig?

Hva vet du om Lawrence of Rome?

EU vil at folk skal bli mer interesserte i kulturarven sin, og setter i gang pilotprosjekt i England, Spania og Norge.