Skjermdump av musikkvideoen vist under nobelforelesningen. Video: Helmet

Avsluttet nobelforelesningen med tåke og tuba

NOBELPRIS 2014: Edvard og May-Britt Moser avsluttet nobelforelesningen med en musikkvideo hvor professorer fra NTNU improviserer over en norsk folketone. Filmet i tett tåke vises blant annet en bjeffende Henning Sommerro.

– Når jeg har holdt forelesninger for et stort publikum tidligere, har jeg lett etter en avslutning som gir en wow-følelse. Nå håper jeg at vi har klart å skape en slik avslutning, sier professor og nobelprisvinner May-Britt Moser ved NTNU til Gemini.no for noen dager siden.

I dag søndag har hun, Edvard Moser og John O` Keefe holdt hver sin nobelforelesning på 45 minutter. Den ble avsluttet med en video hvor flere professorer fra Institutt for musikk ved NTNU improviserer over en norsk folketone.

“It was surprising, inspiring, provocative, disturbing and a cause for sleep deprivation to be asked to create an ending for the Nobel lecture. Even though we improvise over a Norwegian folk tune, any improvisation must be prepared well, paradoxically,” says NTNU Professor John Pål Inderberg. Photo: NTNU

– Det var overraskende, inspirerende, tankevekkende, urovekkende og søvnberøvende å bli spurt om å være med å avslutte nobelforedraget. Vi improviserer over en norsk folketone, men enhver improvisasjon må forberedes godt, paradoksalt nok, sier professor John Pål Inderberg fra NTNU.

Spilte på stua til Moser

John Pål Inderberg bidrar med sopransaksofon og jazzpoesi basert på ord og uttrykk fra Moser sin forskning. Bjørn Alterhaug spiller kontrabass. Komponist Henning Sommerro spiller trekkspill og bjeffer, mens Kristoffer Lo spiller tuba. Lo har spilt for Moser ved flere anledninger. Sammen med bandet Pelbo spilte han på stua til Moser da May-Britt Moser fylte 50 år. En konsert med Pelbo i stua var overraskelsen Edvard Moser ga til sin kone.

Deler tanker om improvisasjon

Kristoffer Lo synes det er både ærefullt og fantastisk at Moser bruker tid på musikk under en så stor og viktig begivenhet som en nobelforelesning.

– Etter samtaler med May-Britt Moser har jeg funnet ut vi deler mye av de samme tankene om improvisasjon og åpenhet. Jeg synes det er fascinerende at en hjerneforsker og musiker gjør det, sier Lo.

I den svart-hvite videoen er musikerne filmet i tett tåke. Videoen er laget av Helmet. Daglig leder Øystein Moe forteller at de fikk ideen til å filme inne i et tåketelt etter en omvisning på Kavli-instituttet.

Fikk ideen etter en fest

– På forskningsbildene Moser tar av hjernen ser man bare små biter av gangen mens resten er ute av fokus. Dette ønsket vi å gjenskape i videoen, sier Moe. Fire ansatte i Helmet har jobbet 18 timer daglig de siste tre ukene med å lage videoen.

May-Britt og Edvard Moser fikk ideen til å avslutte forelesningen med en musikkvideo etter en fest som ble arrangert i Hovedbygningen på NTNU dagen etter at det ble kjent at de ble tildelt nobelprisen. Da opptrådte flere av musikerne som er med i videoen.

– Festen og musikken var en fantastisk opplevelse. Jeg fikk gåsehud fordi det var så utrolig vakkert, og tenkte at dette vil vi ha med oss videre, sier May-Britt Moser.