– Vi trenger kunst når kriser rammer
I 2021 er det ti år siden terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet fant sted 22. juli. Hvordan har hendelsene påvirket oss?
I 2021 er det ti år siden terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet fant sted 22. juli. Hvordan har hendelsene påvirket oss?
Antall eldre med innvandrerbakgrunn øker i Norge. Men hvordan kan vi lykkes i større grad med å inkludere denne gruppen i sosiale felleskap? En del av løsningen er å bygge personlig kontakt, viser ny forskning.
Kan kunst som bokstavelig talt tar pusten fra deg, få deg til å bli mer klimavennlig?
De er samlet i et lite lokale i Trondheim, men arbeidet deres angår mange i Norge. Dette er gruppa som utformer det nasjonale minnesmerket etter 22. juli.
Dramatiske samfunnsendringer i middelalderen gjenspeilet seg i kirkekunsten fra denne perioden. Fremstillingene av Kristus endret seg fra å være en kongelig skikkelse med krone av gull, til en lidende Kristus med tornekrone.
I middelalderen var de norske kirkene dekorert med tepper som fortalte bibelhistorien omtrent som en tegneserie. Høylandsteppet er det eneste i sitt slag som har overlevd tidens tann.
En av Skandinavias fineste samlinger av kirkekunst fra middelalderen, lå i århundrer bortgjemt og glemt i kirker i bygde-Norge. Dermed bevarte århundrenes glemsel unik kirkekunst.
Norske statsfinansierte symfoniorkestre måles på hvor godt de presterer, men målingene påvirker hverken størrelsen på statsstøtten eller den kunstneriske friheten.
Hva er det egentlig som trekker oss til festivaler? Og hvorfor tar de små festivalene mer og mer over?
Norges eneste porselensforsker var til god hjelp da to søstre startet opp porselensproduksjon uten kunnskap om emnet.
Det sier komponist Bertil Palmar Johansen om rottene Gjertrud og Hjørdis som er filmstjerner i en ny kunstvideo om hjerneforskning. Musikken er basert på hjernecellesignaler fra May-Britt Mosers rotter.
Den første kunstinstallasjonen i Adressaparken ble koblet på «hjernen» i går kveld. Nå er det opp til deg hva du kan oppleve på spaserturen i parken som ikke er som andre parker.
Ikke ett maleri er å se i avgangsutstillingen hos det første kullet med internasjonal master i kunst i Trondheim. Men utstillingen byr på mye annet. Blant annet mat og healing.
Se for deg at hjernen din ble blanket ut og du skulle lære alt på nytt igjen. Hvordan ville det gå for seg?
NOBELPRIS 2014: Edvard og May-Britt Moser avsluttet nobelforelesningen med en musikkvideo hvor professorer fra NTNU improviserer over en norsk folketone. Filmet i tett tåke vises blant annet en bjeffende Henning Sommerro.
Kulturminneforskar Tor Einar Fagerland skulle forske på debatten om minnestadene etter 22. juli. Slik vart han med eitt ein aktiv deltakar i si eiga forsking.
Hvordan påvirker klimaet og forurensning bygningene som er del av kulturarven vår? Det skal en forskergruppe finne ut.
Kunst kan påvirke følelsene. Kan samtidskunst bidra til at vi legger om vanene våre og lever mer miljøvennlig?
EU vil at folk skal bli mer interesserte i kulturarven sin, og setter i gang pilotprosjekt i England, Spania og Norge.
Fortsatt mye som gjenstår før du kan synke ned i juleroen? Her får du i alle fall godt funderte råd om hvordan lykkes med pepperkakehuset.
Doktorgradstudenter fra NTNU tok hjem priser for beste vitenskapelige bilde. Det vakre og det nyttige kan kombineres.
Kunst ved NTNU: Kristine Marie Aasvang arbeider i hovedsak med […]
Joakim Blattmann Moldestad er masterstudent og arbeider med lyd, […]
Masterprogrammet i kunstkritikk og kulturformidling ved NTNU er foreløpig lagt […]