Har funnet skipsvrak på bunnen av Mjøsa
Rester etter et skip er funnet på 400 meters dyp i Mjøsa. Det kan være det eldste som noensinne er funnet i innsjøen.
Rester etter et skip er funnet på 400 meters dyp i Mjøsa. Det kan være det eldste som noensinne er funnet i innsjøen.
– Eksepsjonelt funn, sier arkeolog Birgit Maixner ved NTNU Vitenskapsmuseet.
Hele verden vet nå hva sykdommer kan gjøre med samfunnet. Forskere lærer av fortidas pandemier og gamle skjeletter for å hjelpe oss i framtida.
De norrøne bosetterne på Grønland eksporterte elfenben til Kyiv i middelalderen.
Norske fjell er full av tidskapsler: Tusenvis av år med menneskelig og økologisk historie er bevart i snøfonnene. Nå smelter denne kunnskapen vekk, med mindre vi tar grep.
– Å finne broderte tekstiler fra vikingtid er så unikt at du nesten ikke tror det er sant, sier arkeolog Ruth Iren Øien ved NTNU Vitenskapsmuseet.
Dette er antakelig den mest interessante historien du har lest om puter.
Undersøkelser med georadar har avdekket spennende arkeologiske funn fra vikingtida og tidligere i Nordland.
Hun ble lagt i et gravkammer og fikk flere hundre miniatyrperler med seg på sin siste ferd. Hvem var kvinnen som ble gravlagt ved Valsøyfjord for over 1000 år siden?
Det er over tusen år siden noen holdt i dette sverdet. Men hvorfor ble det lagt på venstre siden i graven?
Historien om den ene gangen kokegroper har fått en arkeolog til å kjenne seg (litt) som Indiana Jones.
En sjelden gang opplever forskere et såkalt eureka-øyeblikk. Situasjoner hvor fakta plutselig danner mønster, og de ser sammenhenger ingen før har sett.
To mennesker dør med omkring hundre års mellomrom. Likevel begraves de sammen. Hvorfor? – Et fryktelig spennende funn, sier arkeolog Raymond Sauvage.
– Et svært sjeldent og interessant funn, sier arkeolog Raymond Sauvage ved NTNU Vitenskapsmuseet.
– Slike kjeler ble importert fra Romerriket, og vitner om at vi befinner oss i et område med status og rikdom under romertiden, sier arkeolog Merete Moe Henriksen.
For 500 år siden fikk erkebiskopen i Nidaros trykket en bok som beskrev hvordan gudstjenester skulle foregå i hele erkebispedømmet. Eksemplar av boken Missale Nidrosiense fins ved NTNU Gunnerusbiblioteket.
1800 år gammelt tunanlegg oppdaget i Bindal i Nordland.
Regelmessig behandling av helleristninger og malerier har gitt gode resultater. Men snart kan det være slutt.
Norge tar vare på arkeologiske funn fra 1537, men oftest ikke om de er fra 1538 eller senere. Dermed vet vi mindre om folks hverdag de siste 481 årene.
Hvilken metode er best for arkeologene når et område skal kartlegges? En skånsom og rask georadar var nok da et vikingskip nylig ble oppdaget i Halden.
Arkeologer ved NTNU har funnet tuftene etter et hus fra vikingtid/tidlig middelalder. – Et svært sjeldent funn, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen.
På havbunnens skipskirkegårder verden over ligger anslagsvis 3 millioner skipsvrak. Hele 1000 av dem omkring Svalbard. Ny teknologi bringer unike historier og kunnskap opp til overflaten.
Dramatiske samfunnsendringer i middelalderen gjenspeilet seg i kirkekunsten fra denne perioden. Fremstillingene av Kristus endret seg fra å være en kongelig skikkelse med krone av gull, til en lidende Kristus med tornekrone.
I middelalderen var de norske kirkene dekorert med tepper som fortalte bibelhistorien omtrent som en tegneserie. Høylandsteppet er det eneste i sitt slag som har overlevd tidens tann.