Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Stenger lakselusa ute

Som svar på luse-problemene i laksenæringa, vil smolt fra norsk settefisk-produsent få lukkede merder som “startbolig”.

Norske miljøråd til Namibia

En interessekonflikt mellom fiskerinæringa i Namibia og internasjonale gruveselskaper, har fått namibiske myndigheter til å søke råd hos norske forskere.

Satser på kortreist sushi

Sushi er mer populært enn noen sinne. Men mange av ingrediensene importeres fra Asia. Nå vil norske forskere dyrke et kortreist alternativ til den populære tangsalaten Wakame.

Kommer lakselusa til anlegget mitt?

Forskere har nå utviklet et detaljert kart over havstrømmer langs kysten av Nordland. Kunnskapen vil bedre beredskapen ved fiskesykdommer, havari, forurensning, og algeoppblomstringer.

KORTNYTT

Hvordan håndtere fôrslanger?

Fôrslanger som benyttes i havbruksnæringen kan bygge opp og utlade statisk elektrisitet. Håndtering er derfor risikofylte operasjoner både for mennesker og utstyr. En ny veileder for håndteringen kan hjelpe.

Fisk med klimaregnskap

Norsk sjømat er noe av den mest klimavennlige maten du kan spise. I dag presenteres en ny standard som skal gjøre det lettere å sammenlikne hvor klimavennlig ulike sjømatprodukter er.

Algesex gir ny kunnskap

Når algene blir for små til å dele seg, begynner de å ha sex. Gjennom å kontrollere algenes sexliv kan det dyrkes frem ønskede egenskaper for bruk i både mat og medisiner.

Mindre salt i maten

Det er fullt mulig å redusere saltinnholdet i en rekke matvarer med opptil 30 prosent – uten å redusere smaken.