Arkiv, juni 2018

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Blodmysteriet i Trøndelag

På 1970-tallet fikk en familie påvist unormalt høye blodverdier. 35 år senere fant forskere løsningen på mysteriet, takket være nye analysemetoder og siste skrik innen genforskning. Og et tilfeldig møte med en sveitsisk forsker.

Batterier blir en del av strømnettet

Batterier har blitt så billige at de kan brukes til mer enn dingser og elbiler. Nå vil nettselskapene ta dem i bruk for å stabilisere strømnettet.

Datakraft løser molekylært mysterium

Ved å kombinere to simuleringsteknikker som ikke tidligere er brukt sammen, har forskere ved NTNU funnet en ny måte å undersøke molekylers oppførsel på. Det er gode nyheter for kjemisk industri.

Nå kan du gi navn til en ny art

Moseverdenen blir aldri mer den samme. Mosen alle trodde de kjente har isteden lurt alle. Til gjengjeld kan du nå gi navn til en ny art.

Førerløse ferger kan erstatte gangbruer

Snart skal prototypen for verdens første førerløse ferge være ferdig utviklet i Trondheim. Forskerne melder om stor interesse og øyner et teknologieventyr.

Nytt filter fjerner kjemikalier på avveie

Først skal det brukes til å samle kjemikalier fra flyenes avising. På sikt skal filteret også benyttes i byområder. Der skal det fange miljøgifter, forurensing og sannsynligvis mikroplast.

Hvordan bli lykkelig i åpent kontorlandskap?

Clean desk, åpent kontorlandskap eller free seating. Debatten preges av temperatur og steile fronter. Kan en forsker fra NTNU ha funnet løsningen på hvordan vi kan trives godt i det moderne kontorlandskapet?

Én medisin mot flere virus

Bredspektrede antivirale legemidler virker mot flere virussykdommer. Å utvikle nye, kan være kostbart og tidkrevende. Derfor testes nå eksisterende medisiner for å se om de bekjemper flere infeksjoner.