Neste sommer blir det vitenskapsfestival i fire dager i Trondheim. Her er fra Starmus i 2017 hvor Selda Ekiz hadde vitenshow på Torvet. Foto: Torleif Kvinnesland, NTNU

Nå er det klart: Det blir vitenskapsfestival i Trondheim

Har du en drøm om å møte en spesiell vitenskapsstjerne? Nå skal NTNU booke foredragsholdere til neste års vitenskapsfestival, og vil veldig gjerne høre hvem akkurat du har lyst til å møte.

Festivalen skal ha høye internasjonale ambisjoner, hente inn verdensledende meningsdannere og nå et bredt publikum.

– Vi har ikke navnet på festivalen klart, og heller ingen foredragsholdere. Det er dette vi skal i gang med nå. Fremfor å tenke ut alle foredragsholdere i et lukket rom, ønsker vi å invitere alle til å komme med sitt forslag på hvem vi skal invitere hit som foredragsholdere. Følger du en vitenskapsstjerne på Youtube, eller har vært på en konferanse et sted og virkelig opplevd noe som har gjort inntrykk, si fra til oss. Vi blir virkelig glade for alle ideer og forslag, sier Bjarne Foss, prorektor ved NTNU. 

Festival i fire dager 

Festivalen skal arrangeres hvert andre år. Neste sommer blir første runde.

– Et godt demokrati er avhengig av at kunnskap har høy tillit i samfunnet. Spennende og engasjerende formidling bygger en bro mellom universitetene og folk flest, og bringer kunnskap ut i hverdagen til folk flest, sier Foss.

NTNU vil derfor, i samarbeid Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune, arrangere en fire dagers vitenskapsfestival i Trondheim 17.-20. juni 2019.

–Vi mener at Norge trenger en vitenskapsfestival som når et bredt publikum og som bidrar til å styrke vitenskapens plass hos folk flest. Som landet største universitet og Trondheim som teknologihovedstaden i Norge, er det også naturlig at en slik festival arrangeres her. NTNU var vertskap for Starmus-festivalen i Trondheim i 2017 med elleve nobelprisvinnere og stor publikumsappell. Dette gir oss et spesielt godt utgangspunkt for å arrangere en vitenskapsfestival, sier Foss.

Skal inspirere barn og unge

Det faglige innholdet i festivalen skal omhandle vitenskap relatert til NTNUs faglige profil, NTNUs tematiske satsingsområder og FNs bærekraftsmål.

Et viktig element i festivalen vil være å inspirere og motivere barn og unge for forskning og kunnskapsutvikling.

– For Trondheim og regionen var erfaringene fra 2017 med en bredt anlagt vitenskapsfestival veldig positive. Byen ble tatt i bruk, og i særlig grad deltok barn og ungdom. Dette hadde vi ikke fått til uten et tett samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. Lokale og regionale myndigheter vil igjen være avgjørende for å oppnå en slik effekt, sier Foss.

Som en integrert del av festivalen tas det sikte på å gi musikk, kunst og kultur stor plass. NTNU har et bredt kunnskapsmiljø innen kunst og musikk. Ambisjonen er at vitenskapsfestivalen også framstår som en musikk- og kulturfestival integrert i et samlet program.

Send dine ideer til: [email protected]. NTNU kan så klart ikke love at akkurat din drøm blir oppfylt, men hvem vet, kanskje blir den nettopp det.