Hvordan øke statusen til læreryrket?
Før hadde lærerne høy status. Sånn er det ikke lenger. Hvordan kan yrket gjøres mer attraktivt?
Før hadde lærerne høy status. Sånn er det ikke lenger. Hvordan kan yrket gjøres mer attraktivt?
KI har blitt et verktøy som stadig flere bruker til å lage både tekst og bilder. Men KI kan også hjelpe et presset helsevesen.
I Afrika sør for Sahara koker de aller fleste fremdeles maten ved hjelp av ved. Det finnes gode, enkle og billige komfyrer, men ved forblir viktigst. Hvorfor?
Nidarosdomen i Trondheim er full av budskap fra steinhuggerne og presteskapet. En NTNU-forsker har sett nærmere på hva meldingene kan fortelle om fortiden.
Hvert år lager havbruksnæringa opptil 29 000 tonn plastavfall. Altfor lite av dette blir gjenbrukt og resirkulert. Men materialene fortjener bedre, mener forskerne i denne podcasten.
De neste 20 år blir det 250 000 flere mennesker i Norge som er over 80 år. Det kan gjøre noe med måten vi bor på. Eldre som deler på kjøkken og hage blir mer og mer populært.
Miljøgifter er rundt oss overalt, og påvirker helsa vår. Plast er en enorm kilde til miljøgifter. Av og til spiser vi rett og slett gift. Det går blant annet utover fruktbarheten vår.
Dobbelt så mange unge sliter psykisk nå enn for tjue år siden. Angst og depresjon har festet et stadig sterkere grep. Hvilken rolle spiller sosiale medier i dette?
Nesten en tredel av norske barn kan ikke lese etter første skoleår. 70 prosent av disse er gutter. Et NTNU-prosjekt på Island viser at det er fullt mulig å få både gutter og jenter til å lære å lese i første klasse.
3D-printing har i de siste årene eksplodert i popularitet, og kan gi vei til en helt ny tid for raskere og mer klimavennlig produksjon. Men er dette virkelig framtidas produksjonsmetode?
Bli litt klokere og få litt større tro på framtida mens du nyter sol og varme, med podkasten Smart forklart på øret i ferien.
Har du en feil med hjertet, gjelder det å få riktig hjelp kjapt. Kunstig intelligens kan bidra til nettopp det – og det kan føre til at flere liv blir reddet.
Noen er bekymret. Andre er entusiastiske. Men, hvor intelligent er egentlig kunstig intelligens?
Atmosfæren på månen er helt uten oksygen. Skal man oppholde seg der over lengre tid, vil det være en stor fordel å lage oksygen der oppe isteden for å måtte frakte alt med seg fra jorda. Men er det i det hele tatt mulig?
Det koster å innføre klimatiltak som monner. Hvem skal betale mest, og hvor mye skal rike land kompensere utviklingsland for skader som global oppvarming skaper?
Er det trygt å bruke renset avløpsvann til vanning av gress og grønnsaker? Mye tyder på det.
Hele verden vet nå hva sykdommer kan gjøre med samfunnet. Forskere lærer av fortidas pandemier og gamle skjeletter for å hjelpe oss i framtida.
Norske forskere og ingeniører brukte supereffektive turbiner for å få vannkraft fra fossene våre. Fremskritt innenfor teknologien kan bli nyttige i en fremtid uten karbonutslipp.
Den tyske okkupasjonsmakten trengte norsk aluminium under krigen. De store planene mislyktes, men hjalp Norge i oppbyggingsårene etterpå.
Verden rundt feirer folk kvinnedagen. Men hvorfor er Norge blant landene med størst likestilling? En del av svaret ligger i middelalderen da norske kvinner drev piratvirksomhet og truet med brenne ned byer.
Professor mener at ni av ti måltider vil se annerledes ut i 2050 enn i dag. Det er allerede industriprosesser i gang med å dyrke kjøtt.
Om åtte år skal Norge ha kutta mer enn halvparten av klimagassutslippene sine. Professor mener det blir feil når politikere sier at man kan utvikle olje- og gassnæringen samtidig som man får til et grønt skifte.
Byggebransjen står for 40 prosent av klimagassutslippene. De bruker 40 prosent av ressursene og nesten 40 prosent av energien i verden.
Antibiotikaresistens er en av verdens store utfordringer, men legemiddelindustrien er likevel lite interessert i å utvikle nye antibiotika. Nå skal to land prøve Netflix-modellen.