Nordmenn kaster nesten halvparten av maten vi produserer

Professor mener at ni av ti måltider vil se annerledes ut i 2050 enn i dag. Det er allerede industriprosesser i gang med å dyrke kjøtt.

Vi blir flere og flere mennesker på jorda.

Beregningene til FN viser at vi blir to milliarder flere på jorda i 2100 enn i dag.

Samtidig truer klimaendringene matproduksjonen flere steder. Jordbruksareal kan forsvinne på grunn av havstigning. Tørke kan føre til flere dårlige avlinger.

I tillegg kastes det enorme mengder med mat. I Norge kaster nordmenn nesten halvparten av maten vi produserer.

Bonden må få mer makt

Dette kommer frem i NTNUs podkastserie De store spørsmålene.

I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Episoden som slippes i dag, handler om hvordan vi skal sikre nok mat til alle i fremtiden.

– Det viktigste tiltaket for å utnytte maten skjer før den kommer inn i husholdet. Det må ikke være meningsfullt å grave ned et lass med gulrøtter fordi det ikke finnes systemer for å ta den imot, sier Hilde Bjørkhaug, professor i sosiologi ved NTNU og ekspert på landbruk og matsystemer. 

Hun mener at bonden må få mer makt i fremtiden.

Hør hele episoden her. 

Slik kan hjernen lures

– Ni av ti måltider vil se annerledes ut i 2050 enn i dag med mange flere kjøtterstattere og alternativer til kjøtt og alt proteiner. Noen har begynt industriprosesser på å dyrke fram kjøtt, sier førsteamanuensis Eva Falch. Hun er leder for NTNU Food Forum, og sitter i ledergruppa i European Food Forum.

Proteiner fra insekter vil også bli mer vanlig.

Førsteamanuensis Isabel Richter er ekspert på miljøpsykologi. Hun forteller hvordan menneskehjernen må lures litt for å spise mat som for eksempel laboratoriekjøtt og insekter.

– Avsky er vanskeligere å kvitte enn hvis man er redd for noe. Avskyen vi kan føle ved tanken på å spise noe uvant, ligger nedarva i oss, sier Richter.

Men innpakning og historiefortelling kan lure hjernen til å ikke føle avsky.

Hvordan vi skal sikre nok mat til alle i fremtida kan du høre mer om i serien De store spørsmålene.

Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast.

Tema for podkastepisodene som slippes i år er cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat.