Trenger du noe å høre på i sommer?
Bli litt klokere og få litt større tro på framtida mens du nyter sol og varme, med podkasten Smart forklart på øret i ferien.
SINTEFs podkast er en av landets mest populære teknologipodkaster. Her har du flere timer med innhold, som kan få den lange kjøreturen til å gå som en lek, som kan fylle stranddagen med nyttig innhold – og som rett og slett gir deg både selskap og kunnskap rett i øret.
Her er noe av de ferskeste episodene:
Framtidens trafikk:
Hva hadde du tenkt om du så en førerløs lastebil på veien? Høres kanskje skummelt ut, men det kan bli et helt vanlig syn i løpet av din levetid.
Allerede nå opplever Europa en sjåførmangel, samtidig som vi behøver en mer effektiv og miljøvennlig transport. Derfor utvikles det lastebiler som kjører helt av seg selv, og målet er å teste dem på motorveien om ikke så altfor mange år.
Men før de kan kjøre rundt sammen med oss på norske veier, er det en del utfordringer som må løses. Blant annet den aller viktigste: Hvordan kan vi sørge for at dette blir trygt?
- Her finner du episoden: Selvkjørende lastebiler kan bli et vanlig syn
Hjerteundersøkelser med kunstig intelligens:
Hvis du får problemer med hjertet ditt, er det viktig at du får gjort en god undersøkelse av det. Da er ofte ultralyd en fin måte for legen å se inn i kroppen din på.
Utfordringen er at det skal en del erfaring til for å styre ultralydproben (den som ligner på en joystick) i riktig retning slik at man får de perfekte bildene. Og analysen av disse bildene er en tidkrevende oppgave, som også krever lang fartstid i legeyrket.
Men med kunstig intelligens kan erfaringen fra tusenvis av leger mates inn i en maskin (det som kalles maskinlæring), og hjelpe din lege med å både styre proben riktig og analysere bildene av hjertet ditt.
På den måten får du en tryggere behandling, legen din en enklere arbeidshverdag og helsevesenet sparer seg for tid og ressurser – noe som gjør at enda flere kan få den hjelpen de behøver.
Og det beste av alt: Dette testes allerede på ekte pasienter og kan bidra til å redde liv over hele verden om ikke så altfor lenge.
- Hør epsioden: Slik kan kunstig intelligens bidra til å redde liv
Psykososialt arbeidsmiljø:
Hvert år taper Norge 75 milliarder (!) kroner på dårlig arbeidsmiljø. Et godt arbeidsmiljø er rett og slett lønnsomt, både for deg som er ansatt, for deg som er leder, for bedriften du jobber i – og for hele samfunnet.
Heldigvis er mye bra på denne fronten i Norge allerede, men dersom vi alle får en felles forståelse for hva psykososialt arbeidsmiljø går ut på, så vil vi få det enda bedre!
Det forklarer forskerne mer om i denne episoden, og forhåpentligvis kan du ta med deg noe av dette inn til din arbeidsplass – og på den måten gjøre hverdagen din bedre!
- Hør episoden: Slik kan du få det bedre på jobb
Kunstig intelligens:
AI, eller KI som det heter på norsk, er på alles lepper for tiden – og enkelte er redde for hva smarte maskiner kan bety for fremtiden vår. Men hvor intelligent er kunstig intelligens? Og har vi noe å frykte?
I denne episoden blir skuldrene dine forhåpentligvis litt senket, mens vi forklarer hvordan kunstig intelligens fungerer.
For den største fellen vi kan gå i er å være altfor redde, mener KI-ekspertene Signe og Trond Runar. De har en klar mening om hvordan dette kan bli til et eventyr, i stedet for det marerittet noen frykter.
- Lytt til episoden: KI – eventyr eller mareritt?
Eksponert oppdrett:
Uavhengig av hva du mener om oppdrettsnæringen i Norge, så har den gitt oss store inntekter og hatt enorm betydning for enkelte lokalsamfunn langs kysten vår. Men det er begrenset hvor mange oppdrettsanlegg vi har plass til i rolig sjø ved land, så noen har begynt å bevege seg litt lengre ut – og enkelte lukter til og med på muligheten for oppdrett skikkelig langt ute til havs. Der ute er det kraftig strøm og store bølger, og da er det viktig at vi bruker forskning til å ta avgjørelser som sikrer et godt liv for laksen, gode rammer for miljøet og trygge arbeidsplasser for de som jobber der.
Disse utfordringene har forskningssenteret EXPOSED jobbet med i åtte år, og i denne episoden gir de oss et lite innblikk i fremtidens fiskeoppdrett.
Alle episodene av Smart forklart finner du her (https://www.sintef.no/smart-forklart/), eller der du laster ned podkast til vanlig.
God sommer!