– Sekstenåringer bruker i snitt seks timer på telefonen hver dag

Dobbelt så mange unge sliter psykisk nå enn for tjue år siden. Angst og depresjon har festet et stadig sterkere grep. Hvilken rolle spiller sosiale medier i dette?

Dette diskuteres i en episode i NTNUs podkastserie De store spørsmålene.

I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Sekstenåringer bruker i snitt seks timer på telefonen hver dag. Cirka halvparten av timene tilbringes i sosiale medier.

Hør episoden her.

Trenger mer kunnskap 

Samfunnsmedisin.

– Det som skjer nå er et gigantisk sosialt eksperiment, og uten sidestykke i historien, sier Steinar Krokstad, professor i samfunnsmedisin ved NTNU.

Steinar Krokstad er professor i samfunnsmedisin ved NTNU. Han viser til at unge sin lykkefølelse og tilfredshet med livet fikk et knekkpunkt i 2010.

– Vi har ikke klart å finne noen annen kandidat enn sosiale medier, som er det viktigste og det unge bruker mest tid på. Gaming har også kommet sterkere, men sosiale medier spiller en sterk rolle, sier Steinar Krokstad, professor i samfunnsmedisin ved NTNU.

Silje Steinsbekk er professor i psykologi ved NTNU. Hun forsker på hvordan sosial mediebruk påvirker barn og unge.

Hun viser til at noen studier finner at bruk av sosiale media er assosiert med god psykisk helse, andre med dårlig psykisk helse, og sammenhengene er alltid små. Andre igjen finner ingen sammenhenger. 

Regulering av sosiale medier 

Sosiale medier og psykisk helse, Silje Steinsbekk.

– Sosiale media påvirker ikke alle på samme måte. Det avhenger av hvem du er, hvordan du bruker sosiale media, hva du opplever på sosiale media og hvordan du ellers har det i livet ditt, sier Silje Steinsbekk, professor i psykologi ved NTNU.

– Når det gjelder den økte forekomst av angst og depresjon i befolkningen klarer ikke engang metastudierMed en metastudier prøver forskerne å finne bedre holdepunkter for hva som er pålitelige, holdbare og robuste forskningsresultater, enn det man kan få fra hver enkelt studie vurdert for seg. å identifisere hva som kan forklare dette og hvilke tiltak som trengs i samfunnet, sier hun.

Steinsbekk har nylig publisert en studie som viser at selv om unge liker, kommenterer eller poster mer på sosiale media over tid så øker ikke sannsynligheten for at de får flere symptomer på angst og depresjon.   

– Hvis vi skal lage et sted hvor du skal tilbringe mye tid, må det være trygt å være der, sier professor og medieteknolog Andrew Perkis.

Han forteller at EU har vedtatt regler om personvern som de store tek-selskapene nå må følge.

Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast.

Tema for podkastepisodene som slippes i år er gutter og skole, sosiale medier og psykisk helse hos unge, miljøgifter og fruktbarhet, fremtidens eldreboliger, kjernekraft og kunstig intelligens.