FNs bærekraftmål: God helse

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Soldater. Bildet viser en gruppe marinejegere som trener inne i et hus.

Soldater kan takle å ta liv

Forskere undersøkte psyken til alle veteraner fra Libanon og Afghanistan. Én faktor avgjør om de sliter etter å ha tatt liv.

Bilde av to menn

Team Pølsa og forskerteam Bjørås

Syver Blindheim har barnedemens og er en av deltakerne i NRK-serien «Team Pølsa» Serien følger et team med ungdommer på veien mot VM-løypa. Forskerteamet til Magnar Bjørås jobber med å finne en kur for barnedemens.

Kvinne holder en skinne for testing av langrennski innendørs. Til artikkel om forskning på fluorfrie ski

Nå skal de lage verdens raskeste ski

De rekker ikke årets VM i Trondheim, men NTNU-forskere mener verdens raskeste og mest fleksible langrennski er klare til start under verdensmesterskapet i Falun 2027.

Mikrotrening. Person om løper

Tren bittelitt – kom i form

Mikrotrening er blitt vinterens store snakkis: Effektiv fysisk aktivitet i små doser gir store helsegevinster både for den som trener og for samfunnet som helhet, understreker forskerne.

KOLS-pasient

Avslører sykdom gjennom pusten din

Norske forskere jobber med å utvikle utstyr som skal oppdage biomarkører i pusten. Dette kan bidra til å oppdage symptomer som KOLS raskere, og endre livet til millioner av mennesker som lider av sykdommen.

Teknostress: forsker Solveig Evenstad

Forsker advarer mot teknostress

Ny teknologi skal få oss til å gjøre enda mer. Nå advarer forsker mot hva «effektiviseringshysteriet» gjør med oss og arbeidsplassene våre.

Mininyre, et såkalt organoid, dyrket fram i laben og fotografert med mikroskop. Foto: SINTEF

– Disse stamcellene kan bli til nesten alt mulig i kroppen

De ser ut som små celleklumper – men er i praksis ørsmå nyrer, dyrket fram i laboratoriet av forskere. Den nye teknologien gir oss mer nøyaktige svar på hva kroppen vår tåler av medisiner og miljøgifter og trumfer dyreforsøk.

Hvor varm blir en brannkonstabel?

Brannkonstabler driver hardt fysisk arbeid samtidig som de utsettes for stor varmepåkjenning. Nå vet vi mer om hva som skjer med temperaturen i kroppen under en røykdykkerinnsats.

Plast: BIldet viser plastsøppel. Foto: Colorbox

– I dag bærer barna byrden av plastkrisen

Dagens barn kan kalles generasjon plast. De blir utsatt for plast før de er født, og vil vokse opp med plastprodukter og plastavfall gjennom oppveksten. – Den globale plastavtalen som forhandles denne uka i Sør-Korea er vår beste sjanse å innføre tiltak mot den globale plastkrisen, sier Kam Sripada.

Her ser vi fysioterapeut Håvard Haglo og treningsfysiolog Randi Solberg Lie i gang på treningssenter.

Vil forbedre resultatene av hjemmetrening med KI-app

Pasienter med multippel sklerose (MS) og Parkinson kan bli bedre om de trener med høy intensitet, fordi det aktiverer nervesystemet og gir økt styrke. Nå utvikler forskere en app som skal gjøre treningen mer effektiv på hjemmebane – med telefonen som personlig trener.

 

Bildet viser et barn som mottar poliovaksine gjennom munnen.

Forskere finner framtidas helseproblemer

For få år siden visste vi fint lite om hvordan det sto til med folks helse verden rundt. NTNUs nye æresdoktorer bruker 300.000 kilder for å skaffe oss oversikt.