Soldater kan takle å ta liv
Forskere undersøkte psyken til alle veteraner fra Libanon og Afghanistan. Én faktor avgjør om de sliter etter å ha tatt liv.
Forskere undersøkte psyken til alle veteraner fra Libanon og Afghanistan. Én faktor avgjør om de sliter etter å ha tatt liv.
For klimaet er det bedre om bare noen få mennesker har mye makt og penger. Så skal vi andre holdes nede for klimaets skyld?
Hvordan påvirket covid-19 Norge og livene våre? Forskere vet mye om det som endret seg, og om det som ble nøyaktig det samme etterpå.
Voldtektsmyter som «lite klær og lett på tråden» kan påvirke straffeutmålingen i norske rettssaler.
Det er mindre sannsynlig at du blir drept i et demokrati enn i andre land. Men grunnen er ikke demokratiet i seg selv. Tvert imot.
En ekspertgruppe har kartlagt hvordan kunstig intelligens kan påvirke valg. Den gir regjeringen anbefalinger om hvordan vi kan gjennomføre trygge, demokratiske valg i Norge også i framtida.
Hvordan var det å komme som overlevende jøde tilbake til Trondheim, en by der flere borgere tok del i utslettelsesmaskineriet?
Ti år med studier av yoga som stressreduserende aktivitet gir klare svar: Litt innsats gir klar helsegevinst.
Om Donald Trump sitter perioden ut, blir han tidenes eldste amerikanske president. Men hver femte president kom aldri i mål.
De som har tro på at de skal greie å oppnå målene sine, har ofte også andre nyttige egenskaper som trengs.
Felleskulturen med sang i klasserommet er omtrent borte. Det er opp til læreren hvilke sanger de plukker ut. Og ofte tar læreren i bruk apper og nettsider som spiller av musikk. – Det er veldig synd om vi går i den retningen at lærere ikke lenger tør å synge i klasserommet, sier musikkforsker Øyvind Eiksund.
Noen kommuner velger å legge tjenestene sine ut på anbud. Men hovedgrunnen er ikke nødvendigvis å spare penger.
Istedenfor å kaste milliarder av subsidiekroner etter batterifabrikker og havvind og den formidable strømstøtten og klimagasskompensasjonen til kraftkrevende industri, må det heller brukes støttetiltak for å effektivisere energibruken i bygninger og husholdninger, skriver kronikkforfatteren.
Tirsdag var det 1000 dager siden Russland angrep Ukraina. Tilsynelatende blir kampene hardere. Det kan ha en god grunn.
For få år siden visste vi fint lite om hvordan det sto til med folks helse verden rundt. NTNUs nye æresdoktorer bruker 300.000 kilder for å skaffe oss oversikt.
Isbreer som smelter, kan gi både mer tørke og mer flom. Nå skal eksperter se nærmere på naturfarene som følger av at klimaet endrer seg.
Om du ser på medieoppslagene, kan det virke som om verden kastes ut i den ene krisen etter den andre, og at det aldri har vært verre. Men det er ikke nødvendigvis sånn.
«Det var som en espresso», var en av tilbakemeldingene fra studenter som var med i et forskningsprosjekt om gåturer lagt inn i undervisningen.
En ny test kan finne ut om du har den rette innstillingen for å nå målene dine.
Det er tilsynelatende helt jevnt mellom partene før valget i USA 5. november. Men woke er en udetonert bombe.
Mange store oppdagelser og oppfinnelser springer ut fra grunnforskning. Særlig innenfor medisin, men også fra mange andre fagfelt. Her er noen av dem.
Du lærer mye bedre av å skrive for hånd enn på et tastatur. For barnas hjerneutvikling er det viktig å bruke finmotorikken.
Skal vi endelig få praktiske fag tilbake i skolen? Regjeringen legger frem den såkalte Ungdomsmeldingen denne uken. Er politikerne modige nok?
Antall elever med skolevegring øker. Ny forskning viser at skolevegring kan henge sammen med utdanningspolitiske føringer og den offentlige skolens rammevilkår.