Fant over 20 000 ukjente kjemikalier i en enkelt leke av plast

Miljøgifter er rundt oss overalt, og påvirker helsa vår. Plast er en enorm kilde til miljøgifter. Av og til spiser vi rett og slett gift. Det går blant annet utover fruktbarheten vår.

Dette kommer frem i NTNUs podkastserie De store spørsmålene.

I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Episoden som slippes i dag, handler om hvordan menneskeheten er i ferd med å drukne seg sjøl i miljøgifter. I vesten har menn fått mye dårligere sædkvalitet. Miljøgifter fører også til at flere blir overvektige.

Hør episoden her.

Plast kan lekke kjemikalier

Miljøgifter, Martin Wagner.

Førsteamanuensis Martin Wagner forsker blant annet på hva plast gjør med helsa vår. Han har publisert forskning som viser at miljøgifter fra plast kan gjøre folk overvektige. Foto: NTNU

Førsteamanuensis og biolog Martin Wagner ved NTNU forsker på hvordan plast påvirker helsa til både mennesker og økosystemer. 

Han og kollegene fant over 20 000 ukjente kjemikalier i en enkelt plastleke.

– Problemet er blant annet at kjemikaliene ikke holder seg inne i produktet. De kan lekke fra selve produktet eller emballasjen, og ende opp i maten vår. Da spiser vi dem, sier Wagner.

Lege og professor Jon Øyvind Odland forteller at miljøgifter kan føre til at vaksiner virker dårligere.

– Vaksiner påvirker på cellenivå. Hvis noe forhindrer dette, så risikerer vi at vi etter hvert kan få nye epidemier av klassiske barnesykdommer, som vi faktisk trodde var utryddet, sier Odland.

Som kaniner i et eksperiment

Kam Sripada er leder for Senter for digitalt liv Norge. Hun håper at den globale plastavtalen som FN prøver å få til også skal gjelde plastkjemikalier, og ikke bare mengden plast.                                         

– Plast inneholder veldig mange ulike typer stoffer, og mange av disse har aldri blitt forsket på. Hvis vi oppdager problemer med det, blir det kanskje trukket fra markedet om 20 år. Så vi brukes egentlig som kaniner i et stort eksperiment, sier Sripada.  

Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast.