Kolesteroltypen påvirker risikoen for hjerteinfarkt
Forskere søker etter markører som kan avsløre risiko for hjerteinfarkt før pasienten blir syk. Bittesmå mikro-RNA og undergrupper av kolesterol kan være løsningen.
Forskere søker etter markører som kan avsløre risiko for hjerteinfarkt før pasienten blir syk. Bittesmå mikro-RNA og undergrupper av kolesterol kan være løsningen.
Bærbare ultralydapparater gjør høyteknologiske bilder tilgjengelig for legekontoret, utrykningskjøretøy og utviklingsland. Et nytt verktøy tar i bruk kunstig intelligens for å gjøre disse apparatene lettere å bruke for helsepersonell.
Det er helt ok å trene når du ammer. Trener du med høy intensitet, utløses et hormon som er bra for barnets forbrenning og stoffskifte.
Nær fire av ti av dem som rammes av sepsis, er ikke tilbake i arbeid etter to år.
Det rammer 1 milliard mennesker og anses som dødsårsak nummer 1 på verdensbasis. Nå kan massetesting av genvarianter kaste lys over årsaken til for høyt blodtrykk.
Et radioaktivt sporstoff testes for første gang i Norge ved St. Olavs hospital og NTNU. Målet er bedre utredning av blant annet demens-sykdommer.
Spillindustriens jag etter superraske mikroprosessorer har hjulpet norske forskere til å løse et 40 år gammelt ultralyd-problem.
En kombinasjon av intervalltrening og spising i kun faste deler av døgnet kan være nøkkelen til å bli kvitt farlig magefett.
Over tre hundre nordmenn opplever forbigående hukommelsestap hvert år, men årsaken har frem til nå vært vanskelig å avdekke med hjerneskanning. En supermagnet til 98 millioner kroner gir håp om at flere kan få vite hvorfor man plutselig glemte alt.
For første gang har nesespray mot heroinoverdose blitt testet på over 200 reelle akuttpasienter.
Forskere ved NTNU har klart å gjenopprette muskelfunksjonen hos eldre mus med muskelsvinn. Metoden er avansert genterapi. Håpet er at denne metoden på sikt kan benyttes på mennesker for å hindre alvorlig tap av muskelmasse.
Forskere er på sporet av en ny metode som kan beskytte mot hjerteskade etter kreftbehandling.
Forskere ved NTNU har kartlagt hvordan mors immunsystem forandrer seg under hele svangerskapet. Kunnskapen kan bidra til å oppdage sykdom og komplikasjoner, og gi fosteret en bedre start på livet.
«Jeg er altfor gammel til å trene! Det er for seint å begynne nå.» Tro om igjen!
Etter å ha gjennomført den største studien om slitasjegikt i hele verden, er forskerne nå på sporet av medisin som kan bremse slitasjegikt.
Forsker ved NTNU fant ut hva som skjer i genene hos dykkere med trykkfallsyke. Gjennombruddet får stor internasjonal oppmerksomhet etter mer enn hundre år med leting etter årsakene til dykkersyke.
Nok fysisk aktivitet kan forhindre vektøkning. Forskere har funnet en enkel målemetode som hjelper deg til å holde vekta eller bremse oppgangen. Den er gratis.
Genterapi er den mest effektive metoden for å kunne gi helsegevinster man normalt får gjennom fysisk trening. Denne måten å “trene” på vil kunne være til hjelp for de som ikke kan trene på vanlig måte.
Årlig dør mellom 250 og 270 mennesker av heroin- eller opioidoverdoser i Norge. I EU dør flere tusen. Nå får europeiske brukere bedre mulighet for å hjelpe hverandre.
Gravide som trener får friskere barn. Hemmeligheten kan ligge i effekten treningen har på brystmelken.
Mer enn 100 000 nordmenn har hjerteflimmer. Også de bør drive aktiv kondisjonstrening for helsa sin skyld.
Ulrik Wisløff mottar Hjerteforskningsprisen for sin forskning på trening som hjertemedisin. Prisen deles ut av Kong Harald.
Forskning fra NTNU integreres nå i millioner av smartklokker over hele verden. Du får ett enkelt treningsmål, og klokka forteller deg om du når målet. Det kan være nøkkelen til å holde deg frisk.
Kondiskalkulatoren ble utviklet i 2013. Den kunne avsløre hvor gammel kroppen din egentlig er, og hvor lenge du kan forvente å leve. Nå viser det seg at kalkulatoren kan fortelle langt mer om helsa di.