Bildet viser behandling av overdose.
NTNU har i ti år jobbet med å utvikle en nesespray mot overdose. Kameratredning er svært viktig. Nå er nesesprayen testet på 201 reelle overdosepasienter. Foto: Kai Eide/Oslo universitetssykehus

80 prosent av overdosepasientene pustet igjen innen ti minutter

For første gang har nesespray mot heroinoverdose blitt testet på over 200 reelle akuttpasienter.

Med en enkelt dose av nesespray funnet opp ved NTNU, pustet 80 prosent av overdosepasientene innen ti minutter.

Over 300 ambulansepersonell i Trondheim og Oslo har gitt sprayen ved mistanke om overdose for å undersøke effekten, og sammenlignet nesesprayen med sprøyter.

Heroin kan bedøve pustesenteret

Bildet viser nesesprayen Ventizolve.

Brukere har vært med på utformingen av nesesprayen slik at den skal være enkel å ha med, gjenkjenne og bruke. Foto: dne pharma

Når det blir for mye heroin i kroppen, bedøves pustesenteret i hjernen. Døden inntreffer hurtig hvis det ikke gis pustehjelp eller motgift.

Hele 201 pasientene ble inkludert i forsøket mens de var bevisstløse, og spurt om de var villige til å delta etter at de våknet.

– Dette er verdens første utprøving av en kommersielt tilgjengelig og medisinsk godkjent nese naloksonspray i reelle tilfeller av overdose av heroin, sier Arne Skulberg, postdoktor ved NTNU og anestesilege ved Oslo universitetssykehus.

Viktig med kameratredning

 

Å studere nye medisiner hos pasienter med overdoser av heroin er sjeldent. Arne Kristian Skulberg, postdoktor ved NTNU og lege, har ledet studien som nå er klar. Foto: Karl Jørgen Marthinsen/ NTNU

Hovedfunnet i studien er at nesesprayen gir nok motgift til at pasienten kan puste selv mens risikoen for å utløse abstinens er lav.

Årlig dør mellom 250 og 270 mennesker av heroin- eller opioidoverdoser i Norge. I EU dør flere tusen.

– Det er veldig oppmuntrende at så lite som en enkelt dose av nesesprayen får 80 prosent til å puste igjen. Nesespray kan gis av alle som førstehjelp, selv før nødetatene kommer. Kameratredning er svært viktig, sier Skulberg.

Han legger til at i det virkelige liv ved for eksempel kameratredning bør en andre naloksondose gis to til tre minutter etter den første dosen hvis pusten ikke er tilfredsstillende, ikke etter 10 minutter som i studien.

Godkjent for bruk i 12 land

Å studere nye medisiner hos pasienter med overdoser av heroin er sjeldent. Alle andre godkjente naloksonsprayer som er tilgjengelige, har kun blitt studert på friske frivillige.

Representanter for narkotikabrukerorganisasjoner har deltatt på alle stadier i studiet.

Det er 10 år siden prosjektet ble initiert og ledet av professor Ola Dale ved NTNU. Nesesprayen er godkjent for bruk i 12 europeiske land. 

Referanse: 

Skulberg A K, Tylleskar I, Valberg M, Braarud A-C, Dale J, Heyerdahl F, Skålegg T, Barstein J, Mellesmo S, Dale O. Comparison of intranasal and intramuscular naloxone in opioid overdoses managed by ambulance staff: a double dummy, randomised, controlled trial. Addiction 2022; in press DOI: 10.1111/add.15806.