Nå skal abonnement på antibiotika testes ut

Antibiotikaresistens er en av verdens store utfordringer, men legemiddelindustrien er likevel lite interessert i å utvikle nye antibiotika. Nå skal to land prøve Netflix-modellen.

Dette kommer frem i NTNUs podkastserie De store spørsmålene.

I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Episoden som slippes i dag, handler om hvordan vi skal få legemiddelselskapene til å satse på nye antibiotika.

Hør hele episoden her.

Dårlig forretningsmodell

Ifølge en studie fra Det europeiske smitteverninstituttet i 2018, dør 33 000 mennesker på grunn av antibiotikaresistens i Europa hvert år.

Problemet er økende, men legemiddelselskapene er likevel ikke spesielt interesserte i å utvikle nye antibiotika.  

For det aller viktigste vi kan gjøre for å hindre økningen av resistente bakterier, er å bruke så lite antibiotika som mulig.

– Nye antibiotika er en kjempedårlig idé for legemiddelselskapene. Ideelt sett så skal de da bruke hundrevis av millioner på å utvikle noe vi forhåpentligvis aldri får bruk for, og det er en kjempedårlig forretningsmodell, sier Magnus Steigedal, leder for Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU.

Veldig gode resultater

Blant forskere gjøres det oppdagelser som kan gi effektive antibiotika.  En av de som har kommet lengst på verdensbasis med å utvikle helt ny antibiotika er professor Marit Otterlei ved NTNU.

– Vi har oppdaget at 97 prosent av bakteriene dør innen fem minutter, forteller Otterlei.

Likevel sliter hun med å få utviklet forskningen til å bli medikamenter vi alle kan få tilgang til.

Christine Årdal er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og har en doktorgrad i forretningsmodeller for legemiddelinnovasjon. Hun har deltatt i et EU-prosjekt som heter Joint Action. 

Noen kaller det Netflix-modellen.

Nå skal to forskjellige land teste ut modellen som er et abonnement på antibiotika.

Hvordan vi skal få legemiddelselskapene til å satse på nye antibiotika kan du høre mer om i serien De store spørsmålene.

Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast.

Tema for podkastepisodene som slippes i år er cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat.