Ulrik Wisløff er blant annet kjent for å ha dokumentert at intensiv intervalltrening både er trygt og svært effektivt for pasienter med livsstilssykdommer som hjertesvikt, hjerteinfarkt, diabetes og fedme. Foto: Berre Kommunikasjonsbyrå

Prestisjetung pris til folkehelseforsker

Ulrik Wisløff mottar Hjerteforskningsprisen for sin forskning på trening som hjertemedisin. Prisen deles ut av Kong Harald.

Tirsdag 4. februar mottar CERG-professor Ulrik Wisløff Hjerteforskningsprisen til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Prisen overrekkes av Kong Harald V på Det Norske Teateret i Oslo.

Wisløff får prisen for sin forskning på trening som hjertemedisin.

Han er blant annet kjent for å ha dokumentert at intensiv intervalltrening både er trygt og svært effektivt for pasienter med livsstilssykdommer som hjertesvikt, hjerteinfarkt, diabetes og fedme. Wisløff har også utviklet anerkjente helseinnovasjonsverktøy som Kondiskalkulatoren og Personlig Aktivitets-Intelligens (PAI). 

Senere i år starter verdens største randomiserte treningsstudie, NorEx, hvor Wisløff er en av prosjektlederne.

Allsidig treningsforskning

Ulrik Wisløff ble professor ved NTNU i 2008 og bygget opp Cardiac Exercise Research Group, som i dag har mer enn 50 ansatte. Mellom 2011 og 2019 hadde CERG status som K. G. Jebsen-senter for medisinsk forskning.

Forskningen omfatter alt fra dyreforsøk til kliniske treningsstudier og epidemiologiske studier med utgangspunkt i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Wisløff har tatt initiativ til store internasjonale treningsstudier, og han har bidratt til å opprette Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin ved St. Olavs hospital.

I løpet av forskningskarrieren har NTNU-professoren så langt publisert mer enn 300 forskningsartikler og mottatt langt over 300 millioner kroner i forskningsmidler. Han har veiledet ca. 40 doktorgradsstipendiater og mer enn 20 postdoktorstipendiater.

På tirsdag hedres han altså av Kongen for forskningsinnsatsen han har lagt ned for bedre folkehelse.