Fangst og fiske


Laste ikon
LASTER INNHOLD
Restråstoff - altså fiskeslo og restene fra fangsten inneholder verdifulle næringsstoffer. I dag går det meste over bord. Foto: iStock

– Vi kaster verdifullt råstoff på havet

Verden trenger mer av de verdifulle næringsstoffene som finnes i slo, lever og rogn. Samtidig kastes mye av dette råstoffet på havet. Det er det god grunn til å slutte med.

Sjøfugl som er fanget i et fiskegarn. Foto: tsvibrav/iStock

Slik vil forskere hindre plastforurensing i havet

Tauverk og redskaper som brukes i fiskeri og oppdrett er en stor kilde til mikroplast i havet og forsøpling av kystlinjen. Et tverrfaglig og internasjonalt forskerteam har en plan som må gjøres for å redusere forurensingen.

Fiske er en farlig bransje. Illustrasjonfoto skreifangst til kai.

156 fiskere har dødd på jobb siden 2000

Alenefiskeren som falt over bord sist fredag, døde. Han ble yrkesfisker nummer 156 i rekken siden årtusenskiftet i 2000. – Dette understreker budskapet i rapporten vi nylig publiserte, sier sikkerhetsforsker i SINTEF.

Maria Alquiza Madina i laben. Sild.

Venter en ny fiskeindustri på store havdyp?

Det tror i alle fall forskere. I dypet mellom 200 og 1000 meter lever arter som kan være svært verdifulle. Men det er skjær også i dyp sjø: Fangsten forvandles raskt fra gull til gugge. 

Kystsamfunn. Bildet viser en bestefar og barnebarnet i skipperluer om bord i en båt.

– Bra for barn å oppleve arbeidslivet

– Skal kystsamfunn være bærekraftige, er fellesskap mellom generasjonene avgjørende. Betydningen av barns læring gjennom arbeid er undervurdert, sier professor Anne Trine Kjørholt.

Spøkelsesfiske: Avglemt fisketeine fanger fisk og sjødyr til ingen nytte.

Går til kamp mot marint søppel og spøkelsesfiske

Spøkelsesfiske og plastforsøpling fra fiskeri er et stort miljøproblem. Kan problemet reduseres ved å ta i bruk plast som er designet for å være nedbrytbar? Ett nytt forskningssenter skal finne svarene og utvikle løsningene vi trenger.

Her er klimaregnskapet for norsk sjømat

I 2009 analyserte SINTEF sjømatens klimaspor. Nå har forskerne gjort en oppdatert livsløpsanalyse av norsk villfisk, oppdrettsfisk, reker og kongekrabbe med tall fra 2017. Denne gangen kommer ikke laksen like godt ut som før, mens villfisken gjør det bedre enn sist, ifølge forskerne.