Institutt for helsevitenskap i Gjøvik

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Åpenhet: Far og sønn snakker sammen
KRONIKK

By de unge på litt åpenhet rundt kjøkkenbordet

Vi unngår ofte å snakke om det vi er redd for og bekymret over. Men hvis foreldrene ikke tar opp de vanskelige temaene – hvordan skal barn og unge tørre å snakke om tanker og følelser? Her er råd for hvordan voksne kan starte samtalen.

KRONIKK

20 år med kartlagte gener. På godt og vondt

I disse dager er det 20 år siden de første utkastene til det humane genomet ble publisert i tidsskriftene Nature og Science. Resultatet fikk daværende president Bill Clinton til å uttale at man nå hadde lært språket som livet er skrevet i, og at man raskt ville «kunne kurere sykdommer som Alzheimers, Parkinsons, diabetes og kreft ved å angripe deres genetiske røtter».
Kartlegging av 30 000 gener har forandret verden, men på en annen måte enn man forventet.

Koronaråd om neglekakk, ringer og hansker

Vi vet at håndvask er uhyre viktig for å unngå koronasmitte. Universitetslektor i helsevitenskap anbefaler også å fjerne ringer og neglelakk. Samt ansiktsvask.

KORTNYTT

Skal få slutt på unødvendige røntgenbilder

Røntgenbilder er kjappe å ta og pasienten forventer at «noe» blir gjort. Men en del av bildene har liten eller ingen nytte. Nå skal forskere kartlegge og bidra til å redusere røntgenbilder med lav helseverdi og øke undersøkelser med høy verdi.

Hva tok livet av denne personen?

Noen ganger er det vanskelig å vite hva noen egentlig døde av. Men CT kan også være til hjelp når vi undersøker døde mennesker.

Hva mistet vi da bestemor dro til Marbella?

Før gikk seksåringen i fotsporene til bestefar. Slik lærte hun håndverk og fikk tilhørighet. Hva skjer når besteforeldrene bor på Marbella og det er Snapchat som blir stedet der ungdom skal vise seg fram?