Neglelakk, ringer og annet stæsj er potensielle gjemmesteder for koronavirus. Hansker kan gi falsk trygghet. Nyvaskede hender uten tilbehør er den beste strategien mot koronasmitte. Foto: Idun Haugan / NTNU

Koronaråd om neglekakk, ringer og hansker

Vi vet at håndvask er uhyre viktig for å unngå koronasmitte. Universitetslektor i helsevitenskap anbefaler også å fjerne ringer og neglelakk. Samt ansiktsvask.

 – Fjern ringer, armbånd og armbåndsur fra fingre og hender ettersom dette er steder hvor koronavirus kan bli sittende fast, anbefaler Siri Gunn Simonsen. Hun er universitetslektor i sykepleie ved Institutt for helsevitenskap ved NTNU. Simonsen anbefaler også å ta bort neglelakk.

– Korte negler uten neglelakk er viktig for å holde hendene rene, sier hun.

Portrettbilde. Kvinne. Siri Gunn Simensen.

Universitetslektor Siri Gunn Simensen deler hygieneråd fra hjemmekontoret på Gjøvik. Herfra underviser hun også flere hundre sykepleiestudenter digitalt.

– Vask hendene når du har tatt i noe utendørs eller i butikker, på legekontor etc. Det kan også være lurt å vaske ansiktet i samme runden, fordi vi ofte tar oss i ansiktet uten at vi er bevisst det.

– Også hvis det har vært dråpesmitte i lufta, fjerner vi det effektiv ved å vaske ansiktet og hendene samtidig, sier Siri Gunn Simonsen.

Håndvask beskytter oss også mot å spre smitte videre uten å være klar over det.

Hjelper det å bruke plasthansker for å beskytte seg?

– Man kan godt gjøre det, men husk at plasthansker skal rett i søpla etterpå. Husk også at hanskene ikke er tette, og at det derfor er minst like viktig med håndhygiene etter bruk. Plasthansker øker nemlig oppblomstringen av bakterier og virus mens du har dem på, sier Simonsen.

Hva med hansker i andre materialer?

– Hansker og vanter kan beskytte, men det kan da også bli hanskene/vantene som bringer smitte videre. Dermed må de rengjøres hvis det faktisk er smittestoff med. Så da er det kanskje like lett og bedre å vaske hendene. Grundig håndvask i lunkent vann og såpe er nok, sier hun og understreker:

– Hansker kan gi falsk følelse av trygghet, og medfører faktisk økt behov for håndvask/spritdesinfeskjon.

Hva med mobiltelefonen?

Mobiltelefonen er trolig det objektet som mange er mest i fysisk berøring med i løpet av en dag. Så hvis vi er i butikken eller andre steder utenfor heimen, bør den jevnlig få en overhaling med kluten.

– Mobiltelefon kan vaskes med mikrofiberklut, for den skal fuktes og skylles godt etterpå, uten bruk av kjemikalier, på samme måte som overflater og for eksempel tastaturer rengjøres heime. Spritklut kan også brukes, men er ikke nødvendig om frekvensen av håndvask blir opprettholdt, sier Simonsen og legger til:

– Rengjør alle flater du tar på, etter at du har vært i kontakt med steder som kan ha smittestoff. Alt vi tar på krever våkenhet, så rengjør sykkelhåndtak, bilratt, girspake etc når du har vært på butikken.

Hun anbefaler å ta med eget handlenett for å unngå trillevogn hvor andre har satt spor som kan bære smittestoff. Samt bruke berøringsfri pengeløsning, som tæpping, coopay og Vipps.

– Vi vet ennå ikke nok om hvor lenge viruset kan overleve på ulike materialer, som glatte flater, porøse flater og i fuktige miljøer. Temperaturvilkår er heller ikke klart, siden spredningen virkelig har blitt pandemisk.

Avstand mellom mennesker i sosiale sammenhenger, hyppig håndvask for å begrense smitteoverføring og gode rutiner om vi hoster og nyser, enten i papir som kastes, eller i albuekroken, er det som er viktig nå, understreker Siri Gunn Simensen.

Hun forholder seg i hovedsak til kunnskapsbegrunnelsene i Folkehelseinstituttet.